Patrimoni

CULTURA

Demanen un milió d’euros per al parc neolític de la Draga de Banyoles

L’Ajuntament sol·licita fons europeus Next Generation per arranjar un dels primers poblats coneguts d’Europa

Des de l’any 2000, cabanyes a tocar l’estany recreen els cultius i el tipus de vida de fa més de 7.000 anys

L’Ajuntament de Banyoles ha presentat un projecte d’un milió d’euros per arranjar el Parc Neolític de la Draga en la convocatòria dels fons Next Generation, segons informa l’Agència Catalana de Notícies (ACN). L’alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, ha detallat que estan a l’espera de la resolució del Ministeri de Cultura, que ha retardat l’anunci dels projectes seleccionats per “l’allau de peticions” que han rebut, segons paraules de l’alcalde.

La Draga és un dels jaciments més antics de la península Ibèrica i un dels primers poblats a Europa (5.400 - 4.900 aC). Es troba en un dels laterals de l’estany de Banyoles i com que està parcialment inundat per l’aigua de l’estany ha afavorit la conservació d’alguns elements vegetals de l’època, convertint-se en un referent per estudiar els poblats de l’època a Europa.

Conreus i estris

En motiu d’aquesta importància, el 2000 es va crear el parc neolític de la Draga, un espai que recrea algunes de les cabanyes que hi havia en aquell moment. L’espai està obert al públic per tal que els visitants puguin posar-se en el lloc dels neolítics per conèixer com vivien. En el parc es recreen els conreus de cereals i llegums que hi havia i el públic pot veure els estris que utilitzaven per caçar, fer foc i conrear els aliments.Ara, l’Ajuntament de Banyoles vol actualitzar aquest equipament.

Ajuts europeus per valor de 3,5 milions d’euros

A banda de la sol·licitud per arranjar el parc neolític, l’Ajuntament de Banyoles ja ha rebut 3,5 milions dels fons europeus. La major part dels diners s’inclouen en el projecte de sostenibilitat turística (2,35 milions) que va rebre el 2023. Aquest any preveuen començar a executar part del projecte que se centra en la bicicleta i l’aigua com a principals eixos conductors.

Es tracta d’un projecte amb disset actuacions on hi ha la connexió de la xarxa ciclable de l’estany amb el nucli antic del municipi. De fet, aquest és un dels principals reptes a nivell turístic que té el municipi perquè en moltes ocasions la gent fa la volta a l’estany però el consistori treballa perquè els visitants arribin fins al nucli antic i descobreixin el patrimoni cultural que hi ha i consumeixin en els comerços i restaurants.

El consistori també preveu reforçar les torres de guaita i instal·lar videomàpppings en diversos punts del Barri Vell.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona
Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA