Patrimoni

ROSES

El comerç de salaons romà obre el cicle de xerrades de la càtedra d’arqueologia

El 10 d’abril s’inicia la setena edició del cicle de xerrades organitzat per la Càtedra Roses d’Arqueologia i Patrimoni Arqueològic-Universitat de Girona. Enguany, oferirà quatre conferències impartides per investigadors i arqueòlegs, centrades en el derelicte romà Illes Formigues II (8 d’abril), les salaons a l’Empordà en Època Antiga (24 d’abri), la sisena Guia del Patrimoni Cultural de Roses (8 de maig) i el treball dels “mestres de cases” (22 de maig). Totes les activitats es realitzaran a Ca l’Anita, els dies indicats, a les 7 de la tarda.

Rut Geli i Guillem Mauri, del Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya, seran els encarregats d’obrir el cicle el proper 10 d’abril. Ho faran parlant del derelicte romà Illes Formigues II, un exemple únic del comerç de salaons i salses de peix de la Bètica en el nord-est peninsular.

El derelicte Illes Formigues II es troba enfonsat entre 45 i 47 metres de profunditat prop de les homònimes illes, al municipi de Palafrugell. El Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC) va localitzar el jaciment l’any 2016 i fins ara s’han dut a terme sis campanyes d’excavació arqueològica. Es tracta d’un vaixell comercial de finals del segle I a.C. que transportava àmfores plenes de peix en conserva.

La bona conservació de les restes està permetent dur a terme una investigació molt complerta del derelicte, tant relacionada amb l’arquitectura naval com amb el carregament que transportava. Tots els resultats fins ara obtinguts es presentaran en la xerrada que oferiran Rut Geli i Guillem Mauri el 10 d’abril.

El cicle prosseguirà el 24 d’abril, amb Joaquim Tremoleda (Museu d’Arqueologia de Catalunya-Empúries), que oferirà la xerrada ‘Roses i les salaons a l’Empordà en època antiga’; el 8 de maig, Marc Bouzas i Lluís Palahí (Càtedra Roses d’Arqueologia i Patrimoni Arqueològic-Universitat de Girona), presentaran la Guia del Patrimoni Cultural de Roses-6 que porta per títol ‘Armes, eines i ornaments. La Roses d’època moderna a través dels objectes’; i, tancant el cicle, el 22 de maig Jordi Sagrera (Universitat de Girona), parlarà de ‘Com treballava un “mestre de cases”. La construcció d’habitatges en època medieval i moderna’.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

solidaritat

La campanya Girem full! assoleix 1.037 hores de recerca contra el càncer fomentant la lectura

barcelona
cinema

J. A. Bayona serà membre del jurat del 77è Festival de Canes

BARCELONA
porqueres

La Principal de Porqueres tindrà una placa al parc Manel Saderra i Puigferrer

porqueres
música

Billie Eilish actuarà al Palau Sant Jordi el 14 i el 15 de juny de 2025

barcelona
42 edició de comic barcelona

A la recerca de nous lectors de còmic

Barcelona
Crítica
música

Incògnites del Misteri

GIRONA
Cultura

Mor C.J Sansom, escriptor escocès de novel·les de suspens

art

L’entrada al Museu Picasso de Barcelona serà gratis tots els dijous, divendres i dissabtes al vespre

barcelona
sant jordi

Per Sant Jordi es van vendre dos milions de llibres

Barcelona