Cultura

L'ull de Manhattan

Mor, als 86 anys, el director Sidney Lumet, retratista del Nova York més cru en films com ‘Serpico' i ‘Tarda negra' i mestre dels gèneres policíac i judicial

Amb Arthur Penn i John Frankenheimer, va pertànyer a la “generació de la televisió”

Una leucèmia es va endur ahir al matí Sidney Lumet, director de cinema amb una gran perícia per dibuixar la ciutat de Nova York i amb un currículum que inclou mig centenar de films, entre els quals Dotze homes sense pietat (el seu debut del 1957, amb Henry Fonda de protagonista), Tarda negra (del 1975, amb Al Pacino fent un impactant paper d'atracador de bancs), Network (una de les pel·lícules que més punyentment han retratat el món de la televisió, del 1976) i l'excepcional Before the Devil Knows You're Dead, amb un monumental Philip Seymour Hoffman, d'ara fa quatre anys. Lumet, que tenia 86 anys, va rodar 30 dels seus 43 films a Manhattan, on sempre va viure tot i les ofertes constants de traslladar-se a Hollywood i on, entre la dècada dels setanta i principis dels vuitanta, amb produccions com ara Serpico (del 1976, també amb Pacino) i El príncep de la ciutat (1981), a més de l'esmentada Tarda negra, va projectar una mirada dels baixos fons en sintonia amb la que efectuava, en els mateixos anys, Martin Scorsese.

Pertanyent, juntament amb John Frankenheimer i Arthur Penn (director de Bonnie & Clyde, traspassat el setembre de l'any passat) a un corrent de cineastes nord-americans forjat a la televisió (en els anys previs a Dotze homes sense pietat, va arribar a dirigir més de dos-cents telefilms d'un gran realisme i enfocament social), Sidney Lumet va sobresortir en els gèneres policíac i judicial. Tanmateix, la seva trajectòria revela un eclecticisme extrem: va criticar la carrera armamentista en un film futurista (Punt límit, amb Henry Fonda, del 1964); va dirigir, el 1974, l'adaptació cinematogràfica de l'Assassinat a l'Orient Express, d'Agatha Christie, i, el 1978, fins i tot es va atrevir amb una versió urbana d'El mag d'Oz, amb els cantants Diana Ross i Michael Jackson de protagonistes. Entre les seves altres obres destacables hi figuren també Long Day's Journey Into Night (un film del 1962 amb Katharine Hepburn) i The pawnbroker (de dos anys més tard, amb Rod Steiger en el paper d'un supervivent de l'Holocaust).

Lumet, fill d'un actor jueu d'origen polonès i una ballarina, va ser actor abans que director, va dirigir actors com Yul Brinner i Eli Wallach en l'off- Broadway i va ser nominat cinc cops a l'Oscar, tot i que l'única estatueta que va aconseguir va ser una d'honorífica, que va recollir emocionat l'any 2005.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.