cultura

Tot un any de curts

El Museu del Cinema estrena ‘En curt', una proposta mensual que, durant tot el 2012, mostrarà els millors curts triats per festivals i per les acadèmies de cinema

El Museu del Cinema estrena una nova i ambiciosa programació de curtmetratges, En curt, que un cop al mes mostrarà una selecció de films realitzada per diferents festivals catalans i per les acadèmies europea i espanyola de cinema. Aquesta “cita mensual amb les millors propostes en format de curtmetratge”, amb entrada lliure i gratuïta, començarà el dijous 26 de gener amb els curts triats pe Festival de Cinema Europeu de Reus i Cambrils (FEC). Després seguiran els programes proposats per la Mostra Internacional de Cinema d'Animació de Catalunya Animac de Lleida (16 de febrer), el Festival Internacional de Curtmetratges de Barcelona Mecal (15 de març), la Setmana de Cinema Fantàstic i de Terror de Girona Acocollona't (26 d'abril), el Festival Internacional de Curtmetratge Documental de Vidreres Curt.doc (17 de maig), el Festival Internacional de Curtmetratges del Mas Sorrer de Gualta (21 de juny), el Festival de Cinema de Badalona Filmets (20 de setembre) i el Festival de Cinema Independent de Barcelona L'Alternativa (25 d'octubre). Aquesta programació es complementarà amb tres sessions (7,14 i 21 de novembre) de Short Matters!, amb els curts nominats per l'acadèmia europea de cinema per als seus guardons del 2011; i una última sessió, el 19 de desembre del 2012, amb els curts nominats per l'acadèmia espanyola de cinema al Goya al millor llargmetratge. Totes les sessions començaran a les 20 h.

En curt, que es vol consolidar com una oferta permanent del museu, és l'estrella de la seva programació per al primer trimestre del 2012, presentada ahir per l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont; el gerent de la Fundació Museu del Cinema, Joan Boadas, i el director del museu, Jordi Pons. Puigdemont va destacar molt positivament la recent incorporació de la col·lecció Tomàs Mallol al catàleg del patrimoni cultural català, i va remarcar la vocació de Girona com a ciutat capdavantera en l'estudi i difusió de la cultura audiovisual.

Durant el primer trimestre del 2012, el Museu del Cinema també oferirà noves sessions mensuals d'El Documental del Mes: Tahrir, un retrat de la revolució egípcia del 2011, el 12 de gener; Ithemba, protagonitzat per un grup musical format per 8 joves discapacitats a Zimbabwe, el 2 de febrer, i El cielo abierto, sobre l'assassinat de monsenyor Romero al Salvador, l'1 de març.

També s'ha programat la sisena edició del cinefòrum Parlem de cinema? (Grans obres de la història del cinema sotmeses a debat), que condueix un cop al mes el crític de cinema Pep Prieto, també amb entrada lliure. La primera sessió del 2012 estarà dedicada a Jules et Jim (1961), de Truffaut, el dijous 19 de gener (20 h).

El Museu del Cinema també proposa dos cursos, Women make movies (Dones cineastes), que oferiran Íngrid Guardiola i Marta Sureda, els dissabtes del 21 de gener al 18 de febrer, i El western (Resistència d'un gènere clàssic), a càrrec de Quim Casas, els dissabtes del 25 de febrer al 24 de març. La matrícula de cada curs costa 80 euros (60, per a socis del Club d'Actors).

Cicle de Sotigui Kouyaté

El museu col·labora amb diverses entitats, en l'organització de cinefòrums de cinema educatiu (Consell Escolar Municipal); el cicle Cinema i solidaritat, sobre el desenvolupament sostenible (Coordinadora d'ONG i Truffaut), i la 8a Mostra de Cinema Africà que, coorganitzada amb l'Aliança Francesa, oferirà cinc pel·lícules protagonitzades per l'actor Sotigui Kouyaté (1936-2010), tots els dimecres de febrer. Al març també tindrà lloc al Truffaut el sisè cicle de cinema i gastronomia Cinenyam!, organitzat en col·laboració amb l'Associació d'Hostaleria, amb tres pel·lícules que aniran seguides d'uns tastos relacionats amb el seu argument. Part de l'entrada es destinarà a l'Oncolliga.

Avui, jornada de portes obertes

Avui dimecres, el Museu del Cinema celebra com cada 28 de desembre, amb una jornada de portes obertes a les seves instal·lacions, l'aniversari de la primera projecció pública de cinema, que els germans Auguste i Louis Lumière van portar a terme a París el 28 de desembre del 1895, avui fa, per tant, 116 anys. El museu estarà obert avui de les 10 del matí a les 6 de la tarda, el seu horari d'hivern.

El museu també està molt present a internet i a les xarxes socials: a més del web www.museudelcinema.cat, que ha rebut més de 30.000 visites aquest any i 452.914 des que es va posar en marxa, el 2002, el museu ha penjat 55 vídeos a Youtube (un total de 72.388 visionats des del 2010) i és present a Facebook, Twitter i Flickr. El bloc del servei educatiu ha rebut 8.045 visites des del 2010.

Les xifres

866.308

Usuaris del museu des de la seva inauguració, el 8 d'abril del 1998, fins ara

64.521

Usuaris del museu de l'1 de gener al 20 de desembre del 2011

276.323

Usuaris del servei pedagògic des del 8 d'abril del 1998 fins al 2011

20.755

Usuaris del servei pedagògic del curs 2010/11

15.512

Usuaris de l'Institut d'Estudis (biblioteca i videoteca) des del 1999

3.126

Usuaris de l'Institut d'Estudis durant el 2011

672

Socis del Club d'Actors

165

Persones que han donat objectes al fons del museu (11, aquest any)

8,67

Nota mitjana que posen els visitants al museu



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.