Llibres

HISTÒRIA

xavier ferré

“...el botxí de Felip quint...”

L'aportació de la imatge a la recerca historiogràfica és cabdal per reflectir el temps esdevingut. Però aquest temps significa època oblidada? Aquest estudi de l'historiador Sebastià Riera suposa una narració estandarditzada dels principals fets i mobilitzacions al voltant de la rememoració del setge felipista borbònic a la ciutat de Barcelona entre el 1713 i el 1714. La recerca –amb voluntat de divulgació rigorosa– retorna amb plasticitat –heus ací la funció de les cent cinquanta il·lustracions del treball: fulls volanders, cartografia i fotografia– les geografies i les vivències de l'episodi polític que significà un abans i un després en el nostre esdevenidor.

La commemoració popular de l'11 de setembre d'ençà del 1886 comporta analitzar un cicle llarg de la nostra contemporaneïtat. Significa copsar com i quins esdeveniments són retinguts en l'imaginari de la població, i com aquesta evocació –història viscuda– es dota alhora de contingut polític en un determinat present segons les diverses estratègies de les organitzacions polítiques i socials.

Esdevenint sobiranistes

De la lectura del text es pot plantejar com d'ençà dels anys setanta s'anà produint un gir de l'autonomisme envers l'independentisme i, per tant, com l'esperit unitari de les primeres concentracions i manifestacions va acabar esdevenint mobilitzacions sobiranistes. La Via Catalana del 2013 és hereva de més de cent anys de celebracions del que s'ha popularitzat com a Diada, i l'esperit combatiu de les concentracions al Fossar de les Moreres sembla que ha acabat per hegemonitzar el procés d'alliberament on ara ens trobem. És un encert de Riera dedicar un capítol (que hauria de ser ampliat en una altra investigació monogràfica) a l'espai del barri de la Ribera, que ha acabat esdevenint lloc primordial de sociabilitat política.

Un compendi sobre commemoracions com el que ens ocupa és un útil instrument per estudiar l'evolució de tàctiques i d'estratègies al si dels moviments sociopolítics, com fou el cas dels primers catalanistes. Cal llegir, en aquest sentit, els textos respectius –reproduïts dins els onze documents de l'annex de l'obra– de Prat de la Riba i de Lluís Marsans per adonar-nos d'originàries divergències d'orientació –que han arribat fins avui– pel que fa al sentit (polític) que calia donar al fet recordat.

El volum editat per Efadós, que continua l'encertada línia editorial de recuperar la nostra història gràfica, suggereix implícitament que cada ciutat de la nació –aglutinadora d'un cert àmbit d'influència polític i social– hauria de recollir en col·leccions populars –recordem els utilíssims Episodis de la Història de l'editorial Dalmau– els llocs de memòria nacionals que ens han atorgat modernament identitat col·lectiva i legitimitat política de lluita sobre el nostre futur.

Onze de setembre. Història de la commemoració de la Diada a Barcelona
Sebastià Riera
Editorial: Efadós Barcelona, 2013 Pàgines: 175 Preu: 24,70 euros


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Ferran Aisa
Biògraf

“Les èpoques, encara que no ho sembli, sempre estan connectades”

Barcelona
Eduard Iniesta
Músic

“Dir «bon dia» al veí quasi s’ha convertit en un acte heroic”

Barcelona
ARTS EN VIU

Els festivals de Terres de l’Ebre teixeixen una xarxa de complicitats

BARCELONA
novetat editorial

El gironí Joan Jaile publica la novel·la juvenil ‘Thanda Arlooise i el despertar de la màgia’

girona
música

Anuel AA serà el cap de cartell del Mediterranea Festival de Roses

roses
Cultura

Mor Alice Munro, Premi Nobel de literatura el 2013

ARTS EN VIU

Peralada estrena una òpera feminista i un viatge per la música del cine d’Almodóvar

BARCELONA
cinema

Maria Ripoll adapta la novel·la ‘També això passarà’

Barcelona

Buenafuente inaugura l’exposició ‘Naturalment’

blanes