cultura

Crítica

música

El gran Ligeti

Els germans Tomàs (el violoncel·lista Arnau i el violinista Abel) hi havien actuat abans, però no va ser fins diumenge passat que el Quartet Casals (completat amb el viola Jonathan Brown i la violinista Vera Martínez-Mehner) va debutar en el Festival de Torroella havent adquirit un rellevant prestigi internacional en els seus disset anys d'existència i, a través de la seva tasca pedagògica, havent influït en la creació de nous quartets de corda. En tot cas, val més tard que mai, perquè el seu primer concert a Torroella va ser magnífic, una demostració de per què es considera aquest quartet la formació musical més brillant i audaç apareguda a Catalunya en els últims vint anys: un desplegament de riquesa sonora, potència expressiva, capacitat comunicativa, rigor i llibertat.

El Quartet Casals va proposar un viatge en el temps en què les sorprenents dissonàncies mozartianes de l'Adagio-Allegro que enceta el Quartet de corda en do major núm. 19 dialoguen amb els contrastos sonors i expressius del Quartet núm. 1 i les Metamorfosis nocturnes, de Ligeti. És bonic i emocionant veure (fent més comprensible el que s'escolta) com el Quartet Casals interpreta aquesta peça immensa (dramàtica, fascinant) de l'autor d'El gran macabre.

Aquests grans músics van donar la mesura de la grandesa de Ligeti, com abans de Mozart i, en la segona part, de Brahms, del qual van interpretar el Quartet de corda en do menor, núm. 1. Hi va haver, a més, dues brillants propines: La danza del molinero, de Falla, i una polca de Xostakóvitx.

Quartet Casals
27 de juliol. Festival de Torroella de Montgrí (Auditori Espai Ter)


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

música

El Jazz omple el Passeig de Gràcia

barcelona
crónica

Oques Grasses en salsa dolça

GIRONA

El manifest d’Agitart centra el Dia Internacional de la Dansa

girona
cultura

L’alt i constant mestratge de Mercè Vidal

Paola Cortellesi
Cineasta i actriu

“Els italians portem el neorealisme a l’ADN”

Barcelona
cultura

Mor Francisco Rico, un dels grans experts del ‘Quixot’

barcelona

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona