cultura

Cultura

Falsos tòpics de la jota

Neix a Roquetes una escola de música tradicional ebrenca

Difondre el ric patrimoni etnogràfic i reivindicar-lo “des d'un punt de vista objectiu i no basat en tòpics”

La nova escolaha organitzat el primer curs de cançó versada en llengua catalana

Si s'havia de crear una escola de música tradicional ebrenca, si havia de tenir la seu a Roquetes i si havia de tenir com a puntals la difusió i la reivindicació de la jota i la cançó versada, era gairebé obligat que dugués el nom de Lo Canalero, el conegut cantador de jotes roquetenc, de qui s'acaba de commemorar el centenari del naixement i els deu anys de la mort.
La nova escola de música tradicional ebrenca Lo Canalero ja ha començat a caminar. Té la seva seu al Centre d'Interpretació Museística de Roquetes –a l'edifici de l'antic ajuntament– i està impulsada per l'associació Equip de So, formada per músics i etnògrafs valencians i catalans, amb el suport de l'Ajuntament de Roquetes.

La idea, segons explica l'etnògraf Lluís-Xavier Flores, coordinador de l'escola juntament amb Sofia Morales, és no només difondre el ric patrimoni etnogràfic ebrenc, sinó també “reivindicar-lo des d'un punt de vista basat en fets objectius i no en tòpics”. Farts de sentir que la jota desprenia aires castellans i que la identitat catalana era més catalana amb altres manifestacions culturals –sobretot la sardana–, els impulsors de l'escola volen “trencar tòpics”: “Volem deixar clar que hi ha hagut una visió esbiaixada a Catalunya, per culpa del nacionalisme de la Renaixença”, apunta Flores. Per sort, els últims anys, aquesta visió esbiaixada ha començat a canviar, apunta l'etnògraf, que reconeix que hi ha hagut una “revifalla” d'aquest tipus de manifestacions culturals arreu del país, com són, al costat de la jota, els garrotins, les nyacres o les corrandes. Totes tenen com a base el cant improvisat, per això la nova escola ha organitzat el que serà –després d'una petita mostra organitzada a la Carrutxa de Reus fa un any– el primer curs de cançó versada en llengua catalana, que reunirà a Roquetes una trentena d'especialistes en poesia improvisada. El curs arrencarà el 30 de gener i durarà fins al juny i s'adreça, especialment, a aquelles persones treballen en l'àmbit educatiu, però és obert a tot el públic interessat. “En la tradició catalana, fa tres segles que tenim gèneres improvisats, com és la jota a les Terres de l'Ebre. Ara, volem oferir una panoràmica d'arreu dels Països Catalans”, apunta Flores, que hi afegeix que els assistents al curs podran conèixer les quatre “habilitats” imprescindibles per a tots aquells que es vulguin introduir en aquest món: “com improvisar, com cantar-ho, com interpretar-ho i, en alguns casos, com ballar-ho”.

L'escola també ha programat uns altres sis cursos: de cant versat, de pandereta, de castanyetes, de guitarra tradicional, de tiple i guitarró i de ball tradicional. Es tracta, segons Lluís-Xavier Flores, de donar a conèixer la riquesa del cant, el ball, la dansa i la instrumentació tradicionals de les Terres de l'Ebre i, per extensió, de les altres manifestacions similars que es donen arreu del país.

A banda d'engegar aquesta escola, l'etnògraf Lluís-Xavier Flores Abat és membre d'un equip d'investigació becat pel Museu de les Terres de l'Ebre, l'Institut Ramon Muntaner i el Departament de Cultura de la Generalitat per estudiar aquest llegat cultural. El resultat del seu treball es donarà a conèixer, pròximament, en un llibre i un CD.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia