3.363 anys després
El centenari del descobriment de la tomba del faraó Tutankamon ha afavorit la publicació de diverses novetats editorials, en especial en la franja infantil
Un vell lema rocker diu “viu de pressa, mor jove i tindràs un cadàver bonic” i, probablement, una vida extra en format de llegenda. Això li va passar al faraó Tutankamon, un dels més famosos, però no gràcies al seu paper com a governant, sinó a la riquesa artística i bon estat de conservació en què, ara fa cent anys, va ser trobada la seva tomba.
Després d’anys de recerca i de lluitar contra els elements, la sorra del desert egipci i fins i tot la falta de confiança del món dels arqueòlegs, Howard Carter i el seu equip, amb el suport econòmic del mecenes Lord Carnarvon, van descobrir la tomba de Tutankamon el novembre del 1922 a la Vall dels Reis, a Egipte.
Cent anys és una data rodona que el sector editorial no podia deixar passar. Per això, 3.363 anys després del naixement de Tutankamon, que va morir quan només tenia 18 anys –si no el cadàver, el sarcòfag sí que és molt bonic–, i que sempre ha estat de moda, ara encara ho està més. Als estudis i assajos històrics i les novel·les per a adults, cal sumar la novetat de publicacions de la franja infantil i juvenil.
El tàndem format pel novel·lista i periodista Martí Gironell i la il·lustradora Coaner Codina presenta el segon títol de la col·lecció del talp que viatja en el temps, Un talp a l’antic Egipte (Estrella Polar). El talp Felip torna a visitar el jardí dels seus amics, en Quim i en Pep, i els proposa viatjar en el temps fins a l’antic Egipte. Ho faran gràcies al rellotge màgic del talp. Això els permetrà viure una aventura: entrar dins una piràmide i ajudar la filla del faraó a trobar el seu gat, un animal sagrat. I, a més, aprendran a interpretar els jeroglífics.
També de la mà d’una novel·lista especialitzada en obres històriques, Maria Carme Roca, arriba la novel·la per a joves Tutankamon. El descobriment de la tomba (Barcanova). L’acció es desenvolupa en dues èpoques de la història d’Egipte, el 1922, any en què Carter va descobrir la tomba del jove faró, i uns quants segles abans, durant la dinastia XVIII de l’antic Egipte, temps en què va governar Tutankamon. El 1922 va ser la primera vegada –en el present de l’època– que algú contemplava un aixovar funerari complet de l’Egipte faraònic que no havia estat víctima ni dels saquejadors ni dels lladres. Tot narrat amb amenitat i rigor, habituals en les obres de Roca.
Baula ha publicat l’àlbum il·lustrat El faraó Tutankamon ho explica tot!, amb text de Chris Naunton, il·lustracions de Guilherme Karsten i traducció de Jordi Vidal. L’obra explica la història del faraó i de la descoberta funerària jugant al desmentiment, per exemple, del malefici que comportava profanar la tomba.
Finalment, Sebastià Serra, ben acompanyat per les il·lustracions de Núria Castellano, ha publicat en l’editorial Parramon l’àlbum Tutankamon, dins la col·lecció de biografies de personatges universals Em dic. Cada llibre parla d’una figura de la història, les ciències, l’art, la cultura o el pensament. Tuntankamon, el faraó més famós de la història d’Egipte –després de mort–, explica en primera persona i d’una manera entretinguda la seva vida i l’ambient del món on va viure.