Setanta galeries d'art obriran el 16 de maig fins a mitjanit

Les galeries i sales d'art han anat perdent visibilitat i popularitat al mateix ritme que els museus s'han convertit en atraccions de multituds. Però hi va haver un moment, sobretot a Catalunya, que per veure una exposició d'art contemporani no hi havia cap més camí que el que portava a una galeria. Avui les galeries atrauen poc públic, i no tan sols perquè l'ombra dels museus és llarga sinó perquè molta gent les confon amb espais exclusius per a col·leccionistes adinerats.

Fa un temps que les galeries intenten reivindicar el seu històric paper de promoció i difusió de la creació artística, i volen fer-se sentir en el batibull de propostes culturals que convergeixen avui.

Fa tres anys, l'associació Art Catalunya va decidir adherir-se a la Nit dels Museus d'Europa, la iniciativa que va sortir del Ministeri de Cultura francès l'any 2005 amb la finalitat d'oferir una manera diferent i creativa de visitar els museus. A Catalunya, la Nit dels Museus ha anat agafant molta volada –aquest any hi prendran part 40 museus–, i des del 2007 té, a més, la complicitat de les galeries. Fa tres anys van ser uns 30 els espais d'art que van obrir fins a mitjanit; l'any passat, ja van ser-ne 50. I, enguany, seran més de 70. La cita és temptadora: serà el dissabte 16 de maig.

La xifra s'ha incrementat perquè, per primer cop, s'han afegit a la iniciativa les quatre associacions de galeries que hi ha al país. És un pas més per assolir la difícil reconciliació entre unes entitats que històricament defensen interessos oposats i que, per exemple, no s'han arribat a posar mai d'acord en l'organització conjunta d'una gran fira d'art catalana. A més de l'associació Art Catalunya, aquest any participen en la Nit dels Museus i Galeries d'Art espais associats al Gremi de Galeries d'Art de Catalunya, a l'associació de galeries d'art contemporani Art Barcelona i a l'associació de Galeristes Independents de Catalunya. L'Institut Català de les Indústries Culturals els dóna suport.

Per bé que, lògicament, és a Barcelona on hi haurà més galeries obertes fins a mitjanit, també n'hi haurà a la resta del territori català: a Cadaqués, l'Estartit, Olot, Tossa de Mar, Cardona, Granollers, Terrassa, Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Manresa, Lleida, Verdú, Sant Sadurní d'Anoia, Vilafranca del Penedès, Sitges, Reus i Alcanar.

Algunes d'aquestes galeries no es limitaran a obrir la porta als visitants la nit del 16 de maig. Amb el repte de guanyar la visibilitat perduda, han organitzat actuacions de música en directe, performances i visites guiades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.