cultura

música

concert

Apoteosi metàl·lica

Iron Maiden triomfen en la tercera edició del Rock Fest de Santa Coloma de Gramenet. Més de 20.000 fans a Can Zam per cantar els himnes dels britànics

Els grans temes del grup van fer embogir els
seus seguidors, de diverses generacions

Iron Maiden van convertir dissabte el Rock Fest de Santa Coloma de Gramenet en una festa metàl·lica que els assistents, de totes les edats i condicions imaginables, trigaran a oblidar. Va ser el mateix vocalista de la llegendària banda britànica, Bruce Dickinson, qui, mirant a l'horitzó d'un parc de Can Zam ple a rebentar, va confirmar que més de 20.000 fanàtics assistien a un xou que va tenir tot allò (i més) que Maiden ofereix des de fa dècades a la seva legió de seguidors. Sense desmerèixer la resta de bandes d'un cartell gegantí, la donzella va fer un veni, vidi, vinci catedralici.

Una hora i mitja abans que Iron Maiden esclatés sobre l'escenari, ja es comptaven per milers els fans que suant i amb una calor de boig esperaven davant la monumental escenografia que porta el grup. Per amanir l'estona, al costat tocaven Barón Rojo, un grup que en un altre segle va arribar a triomfar a la terra dels Maiden. La memorable Doctor Doctor, tema d'UFO escrit per Michael Schenker –que havia tocat el dia abans al mateix escenari– va introduir el xou just quan el sol s'amagava i la foscor alleugeria la temperatura i l'espera de tots plegats. Seguidament, crits d'eufòria incontrolada quan la veu de Dickinson va començar a recitar els primers versos d'If eternity should fail. L'escenari, inspirat en l'últim disc Book of souls, va tenir un rol determinant i el grup va defensar l'àlbum amb sis temes que tothom semblava conèixer ja com si fossin clàssics.

Dickinson va brillar amb llum pròpia. Després de superar un càncer que el va tenir al límit de la retirada definitiva, continua sent un líder natural amb un micròfon a les mans. Encara amb els atemptats de Niça recents va saludar els francesos de les primeres files i va dedicar-los Children of the damned i ja en els bisos va recordar assenyalant una bandera turca que els Maiden “no separen ningú ni per religió ni per política ni per sexe; tots som germans de sang”. I va sonar Blood brothers, és clar.

No hi van faltar els himnes intemporals com The trooper i Number of the beast ni l'aparició de la monstruosa mascota –Eddie–, a la qual Dickinson va arrancar el cor per llançar-lo al públic en ple èxtasi. Per als festivals de rock dur el problema és que de Maiden només n'hi ha un i no durarà per sempre.

La consolidació d'un nou gegant

GUILLEM VIDAL

Fent relativament poc soroll, renunciant a subvencions i completament al marge de la caça de tendències que impera en altres festivals, el Rock Fest s'ha convertit en únicament tres edicions en una cita fonamental en el mapa europeu de heavy metal. Un cartell, com el d'enguany, integrat per Iron Maiden, Blind Guardian, Slayer, King Diamond, Michael Schenker, Anthrax, Barón Rojo, Kreator, Thin Lizzy, Doro o Whitesnake era, fins al 2014, més propi dels històrics enclavaments del heavy (Alemanya, Escandinàvia i el Regne Unit) que no pas del sud d'Europa, però, en l'actualitat, Santa Coloma de Gramenet (amb una alcaldessa, per cert, amb un coneixement de grunge i hard rock propi dels més erudits) figura entre els destins a tenir en compte per als amants del cuir d'arreu del continent.

No haver aconseguit tenir al Rock Fest 2016 algunes
de les principals atraccions de la temporada en matèria de rock dur (el retrobament de Ritchie Blackmore amb Rainbow després d'haver estat dues dècades entregat en cos i ànima a la música medieval o la gira de comiat –ara sembla que va de bo– de Black Sabbath) no ha fet deslluir un cartell de 41 noms que, en cas d'haver estat programat en l'era daurada del gènere, els anys vuitanta,
podria haver emplenat el Camp Nou durant tota una setmana.

El Rock Fest –segons un estudi, té un impacte a Santa Coloma d'un milió i mig d'euros– es consolida com a gegant de l'estiu musical a Catalunya i certifica la fidelitat, unitat i resistència d'una comunitat, la dels heavies, immune a les modes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia