TANT
X
Dèficit fiscal, encara
Dilluns es va publicar una nota sobre el finançament de les comunitats autònomes el 2015. Durant molts anys, el Ministeri d’Hisenda es negava a donar informació sobre les balances fiscals autonòmiques. Aquesta estratègia va fer fallida gràcies al treball d’investigació fet per molts experts.
Com que publicar les balances fiscals és un escàndol polític, Hisenda ha optat per inventar una altra mesura i un altre mètode, que no reconeix ningú. L’artífex d’aquest gir ha estat Ángel de la Fuente, un professor de la UAB fundador de Ciutadans que firma la nota. De la Fuente és un acadèmic peculiar, que ja el llunyà 2000 escrivia que el resultat de les balances fiscals no li agradava perquè no encaixava amb les seves opinions polítiques. Amb aquest rigor, no ha d’estranyar que el Ministeri d’Hisenda el seleccionés com a expert en balances.
Els números estan clars, motiu pel qual esmerçar recursos públics pagant estudis de De la Fuente que emboliquin més la troca és inútil. La comissió per a la reforma del sistema, en què sàviament no participa la Generalitat, ha optat també per la continuïtat del sistema actual amb ben poques novetats.
Es proposa cedir més impostos a les comunitats, però mantenint fons d’anivellament, cosa que fa que a efectes pràctics la cessió d’impostos sigui una entelèquia. En teoria es donarien més diners en funció dels impostos que recapta l’Estat al territori, però els resten amb fons d’anivellament i “solidaritat”. A Catalunya les reformes del sistema es van vendre explicant que tindríem més recursos obviant la segona part de la pel·lícula, que ens “anivellarien” després ells de manera unilateral per acabar igual o pitjor, com s’ha comprovat. Llegint certs diaris de Barcelona que fabulen aquests dies amb ofertes de finançament de Mariano Rajoy, és bo tenir-ho present.