Economia

Bolsos con Alma, un exemple de consolidació

El projecte d’economia social i reciclatge ha permès crear cinc llocs de treball a jornada sencera

Va néixer com un projecte d’economia circular per reciclar els sacs amb què arribava el cafè a l’empresa Coffee Center. Les saques es van convertir en bosses modernes amb el valor afegit que estaven fetes per persones en risc d’exclusió social. En cinc anys, el projecte Bolsos con Alma és autosostenible i ha consolidat cinc llocs de treball a jornada completa. “Tenim més catàleg, més col·laboracions i més estabilitat”, explica Anna Güell, gerent d’Ecosol, l’empresa d’inserció de Càritas de Girona. Güell també explica com des del novembre del 2016 les bosses es fan en un taller de confecció a Banyoles, on es fan també altres productes, ja que, amb el temps, la col·laboració s’ha estès a altres empreses del territori. “És un projecte autosostenible que continua creixent”, diu la gerent d’Ecosol, que, a més, destaca la importància d’haver permès que treballadors que tenien contractes temporals passessin a tenir una jornada completa.

Pel que fa a la col·laboració amb altres projectes, per exemple, Ecosol ha iniciat la col·laboració amb dues emprenedores gironines per fer bosses a granel amb vista al futur quan s’eliminin les bosses de plàstic, o també es destaca la col·laboració posterior amb l’empresa Toni Pons gràcies al fet que els treballadors aprenguessin a cosir l’espart incorporat a les bosses de sac. A la llarga és com si s’hagués “convertit en una indústria”, opina Jordi Pou, director i propietari de Coffee Center, que recorda com van passar d’haver de pagar perquè els recollissin els sacs buits a implicar-se en aquest projecte que, a banda de donar una segona vida a les saques, va servir per donar suport a un segment de la població en risc d’exclusió. “Es tracta d’una suma de sinergies”, hi afegia Pou.

El producte

Actualment, Bolsos con Alma té set models diferents al mercat que s’han anat redefinint amb el temps. El producte estel·lar és la motxilla i també té una bona acollida la bossa de viatge. Segons explica Güell, les vendes es fan sobretot a través d’ internet i, curiosament, tenen un important volum de transaccions amb Alemanya des de l’inici del producte. Les Canàries, Madrid i Santiago són altres indrets on van a parar les bosses confeccionades a Banyoles, que sovint, gràcies a la xarxa de Càritas, es distribueixen arreu de l ’Estat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]