Economia

Mercats a la corda fluixa

Unió de Pagesos aconsegueix que molts ajuntaments els deixin vendre verdura i hortalisses fresques als mercats de carrer

Venedors ambulants, firaires i artesans es queden sense feina uns dies i lamenten la manca d’ajudes per a ells

Firaires i venedors ambulants de roba es queixen dels danys per les cancel·lacions

Unió de Pagesos va confirmar ahir que molts ajuntaments a petició seva i de la Generalitat van decidir finalment permetre la venda al carrer de fruita i hortalisses fresques. “Finalment han entès que és molt millor que la gent compri a l’aire lliure, en un mercat al carrer, que no que vagi a un lloc tancat a adquirir els productes frescos”, va explicar Josep Cuscó, d’aquest sindicat agrari.

No han tingut la mateixa sort els venedors ambulants de roba i productes que no siguin d’alimentació ni els firaires, que munten atraccions a les fires i festes. Tots aquests mercats i fires, en què cada cap de setmana s’acumulen centenars de persones, han quedat suspesos. “Estem desesperats”, va confessar Marcos Orus, del Gremi d’Industrials Firaires de Barcelona i Província, després de saber, divendres, que s’acabava de cancel·lar, entre moltes altres, la Fira del Ram de Palma. “Saps el que és embarcar totes les atraccions al vaixell, muntar-ho tot i que ara ho suspenguin? Hem fet una inversió molt gran i ho perdem tot”, va dir. “Molts firaires viuen al dia: quan acaba una fira se’n van a una altra i així sense parar. Una aturada és un daltabaix”, va mantenir, i va assegurar que no sap com els firaires podran fer els seus pagaments. El gremi ahir va lamentar, a través d’una nota, que les ajudes que les administracions estan pensant per al sector turisme “no facin referència” a ells.

Igual que els firaires, els artesans que habitualment participen en fires i mercats estaven tremolant davant la inacció forçada de, com a mínim, les dues pròximes setmanes. Un dels responsables de la Federació d’Associacions d’Artesans d’Ofici de Catalunya, Julián Sañudo, va explicar que aquest sector està format majoritàriament per microempreses. “Som micro perquè sovint una sola persona conforma l’empresa. Per a nosaltres no hi ha ajudes”, va lamentar. Sañudo, artesà del cuir, té botiga al Poble Espanyol, on s’ha limitat l’aforament. “L’afectació és del 90% en aquests moments”, va dir divendres. Ja és total avui. Una de les fires artesanes permanents més importants, la dels artesans del Portal de l’Àngel, també va acabar tancant divendres. Els associats que tenien aquest espai adjudicat aquesta quinzena han begut oli.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia