Economia

Allau d’ERO temporals a les comarques gironines

Les empreses Louis Vuitton i Antex s’afegeixen a la Trety i la Nylstar, que ho van anunciar dilluns

També Eurest i Bo i Sa, i diverses cadenes hoteleres de la Costa Brava Sud

La incidència de la pandèmia a les empreses gironines és desigual segons els sectors. Les de l’alimentació, per exemple, treballen més que mai, però d’altres, o per manca de material per fabricar o perquè depenen d’altres empreses que ja han anunciat expedients, la solució que han trobat és la de tancar portes fins que hagi passat l’alarma. Això està provocant una allau d’expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTE) a la demarcació gironina, que, tot i que ara és difícil de quantificar a quants treballadors afectarà, el primer càlcul sobrepassa amb escreix el miler de persones.

A les tèxtils Nylstar de Blanes i Trety de Maçanet de la Selva, que dilluns van anunciar expedients temporals, ahir el sector industrial ha sumat dos ERO temporals més: un a la planta que Louis Vuitton té a Campllong, que fabrica bosses de mà, carteres i moneders, i que té uns 300 treballadors, i l’altra, a la tèxtil Antex d’Anglès, que fabrica filatures de polièster per a l’automoció i que té 390 empleats. Antex preveu presentar l’expedient demà dijous per a la totalitat de la plantilla, segons va explicar la secretària d’Indústria de la UGT, Isabel Martínez.

També l’empresa de transports FR Serveis Logístics d’Hostalric (Selva) ha presentat un ERO. En aquest cas, però, per extingir contractes a la meitat de la plantilla (formada per 33 treballadors). “Ens ho van comunicar divendres i s’emparen en el fet que, amb la crisi del coronavirus tindran menys activitat; però el cert és que l’empresa ja arrossegava pèrdues”, va explicar ahir a l’ACN el secretari general de CCOO a Girona, Bartomeu Compte.

Grans cadenes hoteleres

La crisi pel coronavirus també està afectant de ple el sector turístic, i grans cadenes hoteleres de la Costa Brava Sud han tancat tots els establiments i presentaran expedients, i els que encara tenen obert perquè tenen algun client “acabaran tancant”. Segons explica CCOO, entre les cadenes que han anunciat expedients hi ha el Grup Guitart (amb hotels a Lloret de Mar o la Molina) i cadenes com ara Don Juan, Oasis Park & SPA (aquestes, amb hotels a Lloret i Tossa), o Garbí Hotels (amb quatre hotels a Lloret).

El secretari general de CCOO lamenta que la Covid-19 suposarà “el tancament global” del sector de l’hostaleria, que, independentment del model, “és la que estira una part important de l’activitat econòmica de la demarcació”. Bartomeu Compte lamenta, a més, que el confinament pel coronavirus arribi just quan el personal fix discontinu dels hotels havia d’incorporar-se a treballar, coincidint amb l’arribada de la Setmana Santa. “Això suposarà que ara a tot aquest personal no se’l cridi, i que, per tant, tot allò que treballin de menys repercuteixi en les seves prestacions d’atur quan acabin temporada”, va dir el secretari general de CCOO. “Sobretot, perquè el decret aprovat pel Consell de Ministres recull que, per acollir-se a les mesures del govern espanyol, has d’haver estat d’alta en el moment en què s’ha declarat l’estat d’alarma; per tant, a tots ells els condemnem a una precarietat més important de la que ja de per si tenen”, hi afegeix Compte.

Per últim, altres empreses que han anunciat ERO temporals, segons informen fonts sindicals, són aquelles que presten servei als menjadors escolars (com ara Eurest o Bo i Sa) i als monitors escolars.

El secretari de la FOEG, Xavier Soy, va assegurar ahir que el sector turístic “està molt preocupat” i que ja té sobre la taula expedients “per causes de força major” o pel procediment habitual perquè veu que la Setmana Santa ja està perduda.

El sector de l’alimentació, segons Soy, està anant molt bé i en alguns casos està tenint un increment de feina. D’altres sectors “aguanten” perquè “s’estan posant d’acord amb els treballadors” modificant jornades de treball i protocols, com és el cas d’Aecork o el sector del metall o el gremi d’instal·ladors. El de la construcció treballa en obres menors i el dels tallers mecànics i comerç automobilístic ha tancat portes fins que hagi passat la crisi del coronavirus. Pel que fa a les càrnies, segons Soy, el sector treballa perquè ha crescut la demanda interna, però en canvi té problemes amb l’exportació, ja que “la Xina ha bloquejat els contenidors” i no venen a Itàlia.

El conjunt de les empreses està a l’expectativa de la normativa del govern de l’Estat i reclama que les mesures que s’adoptin tinguin algun tipus de “canal perquè siguin de fàcil tramitació”, diu Soy.

LES XIFRES

300
treballadors
hi ha a la planta que Louis Vuitton té a Campllong, que fabrica bosses, carteres i moneders.
390
treballadors
té la planta d’Antex d’Anglès, que fabrica filatures de polièster per a l’automoció.

Primeres sancions a Salt, Banyoles i Figueres

R.E./E.C

La Policia Municipal de Salt havia denunciat fins ahir 18 persones i havia requerit el tancament o obert acta a 10 establiments per no haver fet cas de les restriccions de l’estat d’alarma pel coronavirus. D’altra banda, per intensificar la comunicació amb la ciutadania, l’Sjuntament saltenc ha creat un canal de Telegram.

Per la seva banda, a Banyoles, la Policia Municipal ahir havia obert vuit expedients sancionadors a infractors de la normativa de l’estat d’alarma: un local d’oci nocturn que no havia tancat i set ciutadans que caminaven pel carrer.

A Figueres, la policia local ahir a la tarda ja havia denunciades 29 persones “per no haver respectat les limitacions a la llibertat de circulació de les persones” i també un establiment que havia obert sense permís. Les denúncies són el resultat de la intensificació dels controls fets pels agents de la policia figuerenca. Ahir s’havien identificat 283 persones i controlat 180 vehicles.

El castell de Montsoriu, tancat el mes amb més gent

J.F

El castell de Montsoriu, al límit entre Arbúcies i Sant Feliu de Buixalleu, té tancades els portes des d’ahir. El Consell Comarcal de la Selva ha volgut evitar el risc de contagis tenint en compte que el monument té dinou sales visitables, una botiga i uns lavabos públics, afirma el president del patronat del castell, l’alcalde d’Arbúcies, Pere Garriga. El tancament coincideix amb l’època de l’any (Setmana Santa i la setmana abans i després) en què més persones visiten “el castell gòtic més important de Catalunya”. L’any passat hi van anar 17.215 persones.

Divuit persones multades a Salt per incompliments

epa

La Policia Municipal de Salt ha denunciat 18 persones i ha requerit el tancament o ha obert acta a 10 establiments per no fer cas de les restriccions de l’estat d’alarma pel coronavirus. Per intensificar la comunicació amb la ciutadania, l’Ajuntament ha creat un canal de Telegram.

Al Consum d’Olot, màxim sis unitats per cada compra

Per evitar que alguns productes escassegin, alguns supermercats estan limitant les quantitats de les compres. Aquest és el cas del Consum del barri de Sant Miquel d’Olot, que de manera preventiva ha establert un límit de sis unitats per producte i compra.

Creu Roja de Palamós, amb les persones soles

L’assemblea local de la Creu Roja i l’Ajuntament de Palamós coordinen un servei adreçat a les persones que visquin soles i que no tinguin cap xarxa familiar. La Creu Roja es desplaçarà als comerços per poder adquirir productes, que després repartirà.

L’hospital d’Olot anima a fer fotos del tancament

R. E

La Fundació de l’Hospital d’Olot ha posat en marxa un recull de fotos, a Twitter i Instagram, de gent en què il·lustren com passen el tancament d’aquests dies. Les fotos s’han de penjar amb l’etiqueta #LaGarrotxaACasa. Molts particulars i entitats hi estan participant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

Les exportacions gironines creixen un 10% durant el gener

GIRONA

Salsa Jeans i la Casa de las carcasas obren al Gran Jonquera

la jonquera

MUNICH i Rituals se sumen a l’oferta comercial de l’Espai Gironès

salt
economia

Comença el saló Alimentaria&Hostelco més ambiciós i amb més presència internacional

L’hospitalet de llobregat
PALAFRUGELL

Oohx!gen, l’associació de comerciants de Palafrugell, renova junta

PALAFRUGELL

El B-Travel compleix les expectatives i supera els 26.000 assistents

barcelona
Tribuna

Només el set per cent?

Professor d’innovació a EADA Business School

La Xina: el soci, i competidor, inevitable

barcelona

Suara vol captar capital per finançar la innovació

Barcelona