Economia

opinió

No podem tornar a la ‘normalitat’

Sembla que estem deixant enrere els efectes més nocius de la pandèmia i entrem a l’era post-Covid. L’objectiu no ha de ser recuperar l’antiga fotografia, la normalitat que teníem ara fa més d’un any. Aquesta crisi, n’hem de ser ben conscients, ha canviat les coses i les persones. I molts canvis, tant des del punt de vista social com econòmic, són aquí per quedar-se. Ha canviat la manera de relacionar-nos i la manera de treballar. Hem descobert que les coses es poden fer d’una manera molt diferent. No parlo només del teletreball, sinó dels viatges i els horaris, per exemple. Hem d’aprofitar per tenir uns horaris més racionals, més europeus. Hem descobert que estem capacitats per adaptar-nos als canvis. Personalment, he descobert que amb les cites virtuals, la gent, finalment, ha après a ser més puntual.

Ara sabem que, gràcies a la tecnologia i a les nostres actituds personals, ens podem replantejar el nostre model de creixement. I que tenim a les nostres mans la creació, atracció i retenció del talent, que és un dels reptes de futur més importants per als governs i les empreses. Hem d’emprendre, amb l’ajut dels fons Next Generation de la Unió Europea, la transició verda i digital. Qui no agafi aquesta via quedarà fora de joc en pocs anys. A més, la Covid ens ha obert els ulls sobre la necessitat de ser menys dependents de segons quins mercats i economies. Hem revalorat la importància de la producció local i del nostre entorn. Això no vol dir que el futur no ens lligui a tots amb una mirada global. El mercat de les nostres empreses és el món i la col·laboració internacional és la porta de la prosperitat futura.

En aquest context, el gran repte és també l’impuls de la col·laboració publicoprivada. El govern n’ha de prendre bona nota, revisant la desconfiança congènita que té cap a les empreses; i les empreses també han de ser més conscients de la seva responsabilitat social.

Reclamem més confiança i suport a la petita i mitjana empresa. Fa massa temps que no tenim un govern efectiu, que prengui les necessàries i valentes decisions que ens calen per avançar. Els ajuts de la Unió Europea han d’injectar múscul i confiança al nostre teixit empresarial. No volem veure passar la nostra part del pastís en direcció a altres zones de l’Estat o als grans projectes de les empreses de l’Íbex sense arrelament al territori.

Cal també una simplificació dels procediments empresarials, incentivar la creació de noves empreses, un millor encaix de les normatives de les diverses administracions, sovint reiteratives i que en molts casos dupliquen o alenteixen massa els procediments. Tenim inversions molt potents aturades per una administració que acostuma a anar massa a la defensiva.

Les noves tecnologies i la digitalització són una gran oportunitat per fer impulsar canvis rellevants. Hem de facilitar les coses a les empreses que volen venir a casa nostra per crear riquesa. El nou govern ha de mullar-se. Ha de valorar els pros i els contres d’un projecte i, si creu que val la pena, tirar-lo endavant malgrat que generi oposició en alguns sectors. El que compta és el bé comú. És un model d’actuació que, entre altres àmbits, cal aplicar a la transició a l’energia verda. Avaluem els projectes amb criteris tècnics i amb sensibilitat ecològica. Val més poder influir en un projecte que no podem aturar, exigint millores i contrapartides, que no pas que ens l’acabin imposant sense poder-hi intervenir.

Estem convençuts que les cambres som un agent indispensable per avançar en el progrés d’aquest país. Els tretze plens, en un moviment de baix cap a dalt, permeten recollir les opinions i les aportacions de tot el territori i de tots els sectors econòmics. En conjunt, representem gairebé 500 electes que mostren la diversitat i la pluralitat del país.

És per això que volem aconseguir al més aviat possible un marc legal propi, una nova llei que reculli les nostres demandes expressades en el fallit decret llei que no es va poder aprovar en la passada legislatura. Cal, de manera imprescindible i urgent, consolidar un finançament estructural que es correspongui amb el desenvolupament de la nostra funció pública i ens permeti continuar la nostra decidida i insubornable defensa de les empreses d’aquest país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Washington dona ultimàtum de nou mesos per vendre TikTok

Barcelona
economia

La reducció de la jornada i la plena ocupació centren les reivindicacions sindicals de l’1 de Maig

barcelona
economia

El govern regula el lloguer de temporada per evitar “la picaresca” que frena la baixada de preus

barcelona
GIRONA

L'ATA Xifra en 1.900 milions les indemnitzacions per la nova llei dels HUT

GIRONA
ECONOMIA

Campanya publicitària per atraure turistes internacionals i de proximitat

GIRONA
economia

El Govern va fer retirar 1.339 anuncis d’allotjaments turístics il·legals durant el 2023

barcelona
TURISME

Els càmpings de Lleida preveuen una bona temporada sense restriccions per sequera

LLEIDA
Economia

Arrenca el Seafood Expo Global amb bones expectatives

L’Hospitalet de Llobregat