Economia

Unió Europea

Economia

L’Eurogrup reprèn el full de ruta per impulsar la unió bancària

L’òrgan té previst presentar un pla de treball al juny per a definir les mesures a finals d’aquest 2022

L’objectiu és que la primera fase de la integració entri en vigor el 2025 i la segona, el 2028

L’Eurogrup ha anunciat aquest dimarts que reprèn el full de ruta per impulsar la unió bancària, una iniciativa que va néixer l’any 2012 i que tenia com a objectiu la creació de mecanismes de supervisió sobre les entitats.

Segons ha detallat el president de l’Eurogrup, Paschal Donohoe, està previst que l’òrgan presenti un pla de treball el pròxim mes de juny per tal de tenir definides les mesures a finals de 2022. En aquest sentit, Donohoe calcula que la primera fase per consolidar la unió bancària entrarà en vigor a principis de 2025.

Tot i que ha reconegut que les negociacions amb els estats “no seran senzilles”, el president de l’Eurogrup ha celebrat el principi d’acord i ha subratllat que dedicarà “tots els esforços” per arribar a un document definitiu.

Les actuacions de l’Eurogrup se centraran en quatre grans àmbits. Aquests seran la protecció dels dipòsits dels clients, la supervisió dels bancs i les caixes d’estalvis, la integració dels mercats i la diversificació en la possessió de bons i obligacions. Cadascun d’aquests àmbits inclourà una sèrie de mesures que s’introduiran en dues fases.

La primera entrarà en vigor a principis de 2025, tot i que l’Eurogrup confia deixar enllestides les mesures al llarg del 2024, abans que se celebrin les eleccions al Parlament Europeu.

L’entrada a la segona fase dependrà d’una sèrie de condicions que encara estan per definir. En aquesta, el principal objectiu de l’Eurogrup consistirà a transferir el poder dels Estats cap a les autoritats europees.

L’Eurogrup ha informat que la seva voluntat és revisar el grau d’implementació de la fase 1 el 2028 i, en cas que es donin les condicions estipulades, la unió bancària entrarà en aquesta nova fase.

L’òrgan que reuneix els ministres d’economia de l’eurozona es dona ara un termini de dos mesos per negociar el contingut del full de ruta i debatre les esmenes presentades pels diferents estats. Tot i que Donohoe ha reconegut que alguns països han demanat modificacions,  ha advertit que la possibilitat d’introduir canvis “és petita”.

En aquest sentit, ha admès que les negociacions “no seran senzilles”, però ha subratllar que “no es retallaran esforços” per tal d’arribar a un acord sobre el full de ruta abans que acabi el mes de juny.


Una “prioritat” per a Brussel·les
El comissari d’Economia, Paolo Gentiloni, ha assenyalat que la Comissió Europea (CE) considera “prioritària” la consolidació de la unió bancària i ha mostrat “tot el suport” al pla de l’Eurogrup.

“La unió bancària és crucial per garantir la resiliència del sector bancari i garantir que aquest pugui donar suport a un creixement sostenible i a l’ocupació”, ha conclòs Gentiloni.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Economia

Més d’un milió de creueristes desembarquen a Barcelona de gener a maig

Barcelona
economia

Bones perspectives del sector turístic de Lleida per aquest estiu

Lleida
Unió Europea

L’Eurostat confirma l’alça de la inflació a la zona euro fins al 2,6% al maig

Barcelona

Ecosol va contractar 126 persones en risc d’exclusió social durant el 2023

GIRONA
economia

El Vendrell ressalta la fortalesa del seu comerç de proximitat

El Vendrell

Visen un 30% més de projectes fotovoltaics a la demarcació el 2023

GIRONA
Economia

CCOO crida a fer vaga a la Copa Amèrica pels expedients a empleats del Port Olímpic

Barcelona
Economia

Destinen 1,7 milions a contractar més personal de suport als temporers de Lleida

Lleida
Economia

Damm tanca el 2023 amb 130 milions de benefici, un 28% més que l’any anterior

barcelona