Economia

La CE exigeix a Espanya que retiri abans del 10 de gener algunes condicions a Enel i Acciona per comprar Endesa

Una de les condicions que la Comissió ha declarat il·legals és l'obligació de mantenir Endesa com a grup independent

La Comissió Europea (CE) ha declarat avui il·legals la majoria de les condicions imposades per Espanya a Enel i Acciona per adquirir Endesa i ha exigit la seva retirada abans del 10 de gener del 2008. Els requisits que Brussel·les considera incompatibles amb la legislació comunitària van ser dictats per la Comissió Nacional de l'Energia (CNE) el passat 4 de juliol i modificats en part pel ministeri d'Indústria el 19 d'octubre.
En concret, les condicions que l'executiu comunitari ha declarat il·legals són l'obligació de mantenir Endesa com a empresa independent, inclosa la seva marca, i el seu centre de presa de decisions a Espanya; l'obligació de comprar certes quantitats de carbó nacional per a la generació d'energia; i l'exigència de conservar els sistemes d'electricitat insulars dins del grup d'Endesa.

La Comissió creu que tampoc s'ajusten a la legislació comunitària les limitacions imposades en el coeficient de servei del deute d'Endesa i en la política de distribució dels dividends de l'elèctrica espanyola.

Després d'una avaluació inicial, la Comissió ja va informar a Espanya el 21 de setembre del 2007 de la seva conclusió preliminar que algunes de les condicions imposades per la CNE vulneraven les normes del Tractat en matèria de lliure circulació del capital i de mercaderies i la llibertat d'establiment i interferien en la competència exclusiva de la Comissió a decidir sobre una concentració amb dimensió comunitària.

El 22 d'octubre, l'executiu comunitari va rebre la resposta de les autoritats espanyoles a la seva avaluació preliminar amb les modificacions que va introduir el ministeri d'Indústria com reacció als recursos de les empreses.

Després de l'avaluació de la resposta, la Comissió ha arribat a la conclusió que part de les conclusions segueixen vulnerant la legislació comunitària.

Brussel·les creu a més que les condicions modificades cobertes per la decisió d'aquest dimecres són àmpliament comparables a diverses condicions imposades en el cas d'E.ON/Endesa, que també van ser declarades il·legals per l'executiu comunitari. Aquest cas es troba ja davant del Tribunal de Justícia de Luxemburg.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
habitatge

Tombat el decret del govern per regular el lloguer de temporada

barcelona

Creuers, ‘champagne’ i caviar

conseller de famílies empresàries
economia

Els hotels reben 1,7 milions de turistes a l’abril

Barcelona

Promocionen l’oferta enogastronòmica i d’alta gamma a Manchester

GIRONA
CALONGE i ST. ANTONI

Bona acollida de la jornada de portes obertes del Campus de l’Experiència

CALONGE I ST. ANTONI
política

Sánchez retira la llei del sòl per evitar que el PP voti el vet d’ERC i Junts

madrid
QUERALBS

Posicions enrocades en les negociacions per la nova concessió de Vall de Núria

QUERALBS
economia

El Cercle d’Economia insta els partits a “sortir del seu bloc” per assolir acords

barcelona
FIGUERES

Tramiten més llicències d’obra major en 5 mesos de 2024 que en tot 2023

FIGUERES