Economia

El turisme baixa un 2% a Catalunya però Huguet diu que el sector està "en plena forma"

El turisme ha baixat un 2% a Catalunya aquesta temporada, segons les primeres dades fetes públiques aquest divendres pel conseller Josep Huguet. Tot i que fins a la tardor el departament no donarà a conèixer l'estadística definitiva, Huguet ha fet una primera valoració de la situació i ha conclòs que el sector "està en plena forma" però no es pot amagar que sent la crisi, ja que han baixat les pernoctacions en alguns hotels, i restaurants i comerços han vist com els clients reduïen la despesa. Huguet també ha precisat que, encara que el mes de juliol va decaure l'entrada de turisme francès, aquesta baixada no ha afectat el còmput perquè aquest sol ser de segona residència.

"Globalment, així com hi ha sector econòmics on no s'amaga la crisi, el turisme està en plena forma, però sent la situació". D'aquesta manera, el conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, ha fet un primer balanç del resultats de la temporada turística a Catalunya aquest 2008. Huguet ha precisat que, de la trobada que va mantenir aquesta setmana amb les cúpules de les patronals, se'n dedueix que "hi ha hagut una petita inflexió a la baixa" que es pot situar a l'entorn del 2%.

De totes maneres, el conseller també ha afegit que no serà fins a l'octubre quan el departament tancarà l'estadística i donarà a conèixer les dades definitives d'arribades de turistes i pernoctacions al país. En relació als factors que expliquen aquesta davallada, el conseller s'ha referit al descens de turistes francesos que es va registrar al juliol, i al fet que l'ocupació hotelera ha disminuït.

Tot i això, Huguet ha tret ferro a l'assumpte indicant que cap d'ells ha estat determinant per decantar excessivament la balança. Així, en relació als visitants francesos, el conseller ha explicat que el seu model de turisme es basa en les segones residències.

I pel que fa a les baixades dels hotels, el conseller ha indicat que la conclusió global és que l'ocupació hotelera encara ha sigut "elevada" i que, en tot cas, aquesta disminució s'ha compensat amb les alces que han experimentat els apartaments i els càmpings. Josep Huguet sí que ha admès, però, que encara que el sector tingui bona salut, no es pot amagar que hi ha hagut una contenció de la despesa en restaurants i comerços derivada de la crisi econòmica.

"Això significa que, quan la gent va més justa, controla la relació qualitat-preu: per tant, el que cal és que els empresaris afinin i donin més qualitat a més bon preu", ha indicat el conseller. D'aquesta manera, Huguet ha emplaçat el comerç i la restauració a "fer els deures".




Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.