Economia

Caldes de Montbui, capital termal i nacional

La vila vallesana centralitza l’operatiu de les consultes sobiranistes als 80 municipis. Registra una participació del 19%, lleugerament per sota de la mitjana nacional

Caldes de Montbui (Vallès Oriental) ha viscut amb una expectació especial la segona onada de consultes populars sobre la independència de la nació catalana d’aquest diumenge 28 de febrer, perquè ha centralitzat la coordinació de l’operatiu als 80 municipis on es feien, i ha estat un vaivé continu de dirigents sobiranistes, mitjans de comunicació i gent d’arreu que s’ha acostat a l’emblemàtica plaça de la Font del Lleó, on hi ha hagut actes d’animació durant bona part del dia.

La que és una vila termal coneguda per la riquesa de les aigües calentes de les seves fonts i balnearis, també ha exercit simbòlicament de “capital de Catalunya”, com ha fet notar l’alcalde, el republicà Jordi Solé, que presideix un govern de coalició ERC-CiU que ha donat ple suport a la iniciativa de la plataforma cívica Caldes Decideix. Ho deixava ben clar la mateixa cessió del saló de plens per habilitar-hi les compareixences informatives i la concorreguda sala de premsa des d’on s'ha seguit tot el procés, sota el comandament de la Coordinadora Nacional promotora de la consulta.

“Els ajuntaments hem de donar serveis als veïns i també és bo que puguem donar servei a tot allò que reforci la seva participació i identitat”, ha explicat Solé, que és un dels promotors del moviment transversal d’alcaldes i regidors Decidim.cat, que va anar a votar al migdia acompanyat del líder d’Esquerra, Joan Puigcercós. Un empleat municipal va estar donant al llarg del dia certificats d’empadronament als veïns que el requerien i no el tenien.

El primer tinent d’alcalde, Josep Tarruell (CiU), que va visitar els quatre col·legis electorals acompanyat pel diputat Josep Rull, destacava la “cara d’il·lusió” dels integrants de les meses i “l’ambient cívic” amb què la consulta es vivia a la vila.

“La gent està molt animada i a primera hora fins i tot s’han presentat més voluntaris per a les taules dels que teníem previstos”, afirmava Josep Busquets, president de Caldes Decideix, una plataforma cívica que ha mobilitzat uns 120 voluntaris; ha aconseguit l’adhesió de 890 persones i de disset entitats i ha reunit un pressupost d’uns 9.000 euros en donacions per a la campanya. Els col·legis electorals s'han habilitat tots en locals cedits per entitats o per empreses privades -l’ateneu El Casino, la Cooperativa, una escola de música i un establiment comercial- i en un fins i tot s’hi ha assajat el vot electrònic, que la Coordinadora vol promoure per a les noves onades de consultes previstes.

Dels 13.654 veïns i veïnes de més de 16 anys cridades a votar -d’entre els més de 17.000 habitants de Caldes- han passat per les urnes un total de 2.616 persones, el 19,1 %, una proporció lleugerament més baixa que la mitjana nacional (21%). La portaveu de Caldes Decideix, Maite Bonora, ha destacat la satisfacció per “haver participat en un fet històric, un procés que ha nascut des de la ciutadania i que la ciutadania se l'ha fet seu”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.