Economia

Critiquen que uns escorxadors només obrin per la festa del xai

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC-COAG) va denunciar ahir que la majoria d'escorxadors municipals de les comarques gironines “només obren per facilitar la celebració de la festa del xai en el món islàmic, ja que la resta de l'any estan tancats”. Segons el president de JARC a Girona, Pere Rubirola, molts d'aquests escorxadors –com el de Santa Coloma de Farners i el de Calella– estan tancats per no complir normatives sanitàries però, en canvi, aquests dies l'administració obre expressament aquestes instal·lacions perquè la comunitat musulmana hi porti milers de xais –l'any passat es van sacrificar només a Girona 7.000 xais–. Per això, JARC demana un “esforç” públic per posar al dia aquestes sales i que estiguin obertes tot l'any.

El sindicat critica que no es tracti igual qualsevol persona que vol sacrificar un animal i va indicar que hi ha molt pocs escorxadors municipals on els ramaders puguin anar a matar el porc. “Si a mi m'enganxen matant un porc a una carnisseria, em cau el pèl; però si ho fan aquesta gent, no els passa res”. Actualment, si un particular vol matar un porc per fer la tradicional matança només té alguns escorxadors municipals –com el de Ripoll, Breda i la Bisbal– on pot dur el porc a matar. Per exemple, un dels escorxadors més grans, “no està preparat per sacrificar porcs”. Això els obliga a portar els seus caps de bestiar a les sales d'especejament privades on es treballa a gran escala.

D'altra banda, el sindicat va celebrar una jornada de l'oví. Es va debatre sobre el negoci de la llana, la comercialització de la carn de qualitat i de com prevenir robatoris d'animals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
QUERALBS

FGC i Queralbs arriben a un principi d’acord per la gestió de Vall de Núria

QUERALBS
economia

Rècord d’inversió estrangera a les Terres de l’Ebre en cinc anys

Tortosa
economia

El BBVA explora una possible fusió amb el Banc Sabadell

barcelona
economia

La zona euro deixa enrere la recessió tècnica

barcelona
economia

Cinc cambres s’alien per un espai empresarial transfronterer més sostenible

GIRONA
QUERALBS

Les patronals del Ripollès reclamen un acord en la concessió de Vall de Núria

QUERALBS
economia

La Generalitat denega l’ERTO de Freixenet

Barcelona
economia

El BBVA guanya 2.200 milions d’euros el primer trimestre de 2024

barcelona

Els economistes insten a assolir grans consensos per reactivar el país

Barcelona