Empreses

Ventura, pioner en maquinària per produir biomassa

L'empresa d'Aiguaviva, especialitzada en maquinària agrícola i forestal, aposta cada vegada més per l'exportació, que ja els representa el 60% de les vendes

Venem a 17 països i Anglaterra és el nostre principal client

Ventura Màquines Forestals, especialitzada en maquinària agrícola i forestal, és la primera empresa de l'Estat espanyol “i del sud d'Europa” que ha tret al mercat la primera màquina estelladora de fustes per produir biomassa destinada a combustible tant per a cogeneració com per a calefacció. L'empresa, que té la seva seu a Aiguaviva, fa molts anys que disposa d'una llarga tradició en maquinària per a biomassa, ja que es dedica a fabricar però també a importar marques reconegudes com ara Timberwolkf, Mus Max, Escorpion i Eureca.

El model de la nova estelladora, que l'empresa ha batejat amb el nom de Castor 1320, tritura tota mena de fustes: arbres sencers, arrels, podes de jardinera o produccions agrícoles, entre d'altres. De moment, com assegura el gerent i propietari de l'empresa, Joan Ventura, la màquina té molt bona acollida en el sector, ja que tot i la crisi ja n'han venut quatre unitats: tres a l'Estat espanyol i una a Portugal. L'equip, com explica Ventura, està proveït d'un motor Scania Diesel de 450 CV i el seu rotor de trituració disposa de 36 martells o fulles de vídia intercanviables i “això fa que sigui una màquina molt polivalent i de gran productivitat”.

Ventura Màquines Forestals ofereix ara per ara trenta-tres línies de productes entre el sector de maquinària forestal, de biomassa i reciclatge, de reparació de llenya i agrícola i disposa d'un total de 514 models entre els de fabricació pròpia i els d'importació.

Ventura ven el 60% de la producció a Europa, entre els quals destaca Anglaterra, Bèlgica, l'Estat francès, Portugal, Alemanya i Itàlia, i el 40% restant, a l'Estat espanyol. Entre els principals productes que aquesta empresa gironina té en el seu catàleg hi ha diversos models de trituradores forestals de martells mòbils i rígids, que ven a distribuïdors i importadors, però també “directament al pagès”.

El fundador de l'empresa va ser Manel Ventura. La va crear el 1953 i des del seu petit taller de 900 metres quadrats, molt a prop d'on ara té les seves naus, construïa maquinària i remolcs agrícoles. Ja des dels seus inicis “la voluntat de creixement de Ventura era evident” ja que l'empresari venia a la demarcació de Girona però també a comarques de Barcelona com ara el Vallès, el Maresme i Osona. A final dels anys setanta l'empresa atenia comandes de la resta de l'Estat, i a principi dels anys vuitanta va assistir a fires i va visitar tots els concessionaris de maquinària agrícola i tractors. “Allò va donar peu, a poc a poc, que al cap de cinc o sis anys la marca Ventura fos reconeguda i vengués arreu de tot l'Estat espanyol”, va assegurar el propietari.

Joan Ventura, la segona generació de la família, es va incorporar a l'empresa el 1983 i va ser a partir d'aquell moment que van començar a importar màquines de reparació de llenya d'Itàlia i, dos anys més tard, desbrossadores de braç. “Ens vam convertir en els representants espanyols de marques molt reconegudes en el sector, provinents d'Anglaterra, Àustria, Finlàndia i Dinamarca, entre d'altres, representació que encara mantenim. Aquest fet sempre ha estat un puntual per a aquesta empresa”, va puntualitzar.

Per Ventura, el fet de participar en fires ha estat primordial. El 2001 exposava en una fira internacional d'Itàlia, una de les més importants del món, però també a l'Estat francès, Alemanya, Suècia, Bèlgica i Polònia, entre d'altres. A partir d'aleshores, “lentament però amb pas ferm, comencem amb l'exportació”. “Les màquines que produïm es venen a l'estranger i el millor client que tenim avui en dia és Anglaterra”, va assegurar el propietari, que va comentar que Ventura actualment disposa de representants a 17 països. “Actualment l'exportació per a la nostra empresa es consolida com un mercat clarament a l'alça”, va explicar el director.

L'empresa té tres grans naus cobertes de 5.000 metres quadrats a Aiguaviva, “de tal manera que uns 2.000 metres es destinen a la secció de fabricació i la resta està ocupada com a magatzem de maquinària i recanvis, i finalment oficines”. A l'empresa hi treballen 14 persones i va tancar el registre de l'any 2012 amb un total de 485 màquines venudes.

Ventura Màquines Forestals és una empresa que es va crear el 1953 que es dedica a la fabricació de maquinària agrícola i forestal. Té unes instal·lacions de 5.000 m².


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.