Economia

Agricultura

Tècniques per tenir la millor poma

Una vuitantena de productors de poma assisteixen a l'IRTA del Mas Badia per conèixer les novetats en el sector

La importància de ser eficients en la gestió de l'aigua, com lluitar contra malalties que afecten la poma, la necessitat de mecanitzar els processos per abaratir costos o les noves seleccions de poma Gala són els principals aspectes que es van tractar en la jornada fructícola d'estiu que es va celebrar dimecres a l'IRTA del Mas Badia, a la Tallada d'Empordà. Una vuitantena de persones, sobretot productors de pomes, van assistir a les ponències dels experts que, cada any, aquesta època, es traslladen a aquest espai per conèixer les novetats que els permetran una millor producció i l'èxit en la venda del seu producte, especialment, per competir en les exportacions.

Pel que fa a la producció, un dels punts bàsics tractats és com millorar la gestió del reg, i, en aquest sentit, Joan Bonany, del Mas Badia, va defensar l'eficàcia de la xarxa de les dotze estacions de control que existeixen actualment repartides per la demarcació de Girona –s'han incrementat respecte a l'any passat, quan es van posar per primer cop– i que permeten mesurar la quantitat d'aigua de la qual el sòl d'una determinada zona disposa. Es tracta d'uns sensors que estan connectats a internet i que envien la informació a un servidor. Cada dia, tècnics de l'IRTA analitzen aquestes dades i determinen si cal més aigua o no en el punt concret. “Es tracta de buscar l'eficiència en la gestió de l'aigua”, assegura el director de l'IRTA Mas Badia, Josep Maria Pagès, que a banda del reg, també insisteix en la importància de controlar les malalties que afecten la poma. En aquest sentit, va recordar el cas del foc bacterià que va fer disparar les alarmes al juliol a Torroella de Montgrí, però que ha pogut ser controlat. O com s'ha de controlar el cas d'una nova malaltia que ha afectat les peces enguany, el Pseudococcus viburni , un insecte que deixa unes taques blanques a les pomes i n'empitjora l'aspecte i, per tant, en dificulta la seva venda.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.