Economia

Prova pilot a Hostalric per potenciar el pi pinyer

S’emmarca en un programa europeu amb treballs forestals i un estudi de mercat

Una finca d’Hostalric ha estat escollida per dur-hi a terme una prova pilot per potenciar la producció del pi pinyer a Catalunya. Una de les primeres actuacions ha consistit en treballs forestals que s’han dut a terme els últims mesos per fer aclarides de boscos de pi pinyer que no produïen perquè havien quedat estancats; les aclarides tenen per objectiu permetre que la llum arribi a la copa dels arbres restants per rellançar la producció. Una altra línia de treball per augmentar la vitalitat i el rendiment productiu dels pins són els empelts, que s’han mostrat com una eina molt efectiva per avançar l’inici de producció de pinya fins a 10 anys. En paral·lel també s’està realitzant un estudi de mercat per avaluar el potencial d’aquest sector, que es caracteritza per una forta demanda i poca oferta de pinya.

El conjunt d’aquestes iniciatives s’emmarca en un programa d’àmbit europeu, Quality Pinea, un projecte coordinat per la Cooperativa Serveis Forestals amb la participació del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) i el Centre National de la Propriété Forestière (CRPF) d’Occitània, a l’Estat francès, per reactivar el sector pinyer al Principat de Catalunya i a la Catalunya del Nord.

Potencial elevat

En una segona fase l’objectiu és transmetre els resultats i la metodologia d’aquestes actuacions als propietaris forestals per impulsar la reactivació del sector. Segons l’informe elaborat per iniciar aquesta prova pilot, es calcula que només a Catalunya hi ha unes 38.000 hectàrees de pi pinyer, amb un potencial productiu de pinya de 500 quilos per hectàrea. En un sector regulat, aquest producte posat al mercat suposaria un volum de negoci de 5 milions d’euros, mentre que la realitat és que els propietaris forestals no treuen cap rendiment dels seus boscos. Els motiu són –explica aquest informe–, d’una banda, la falta de regulació i el pillatge de pinyes que acaben al mercat negre i, de l’altra, els perjudicis de plagues (com ara la xinxa americana del pi) i els efectes de les sequeres. El projecte també aborda altres reptes, com ara la competència dels pinyons asiàtics, de més baixa qualitat però comercialitzats a preu molt més baixos, que expliquen que la producció i l’aprofitament de pinyó en l’àmbit català transfronterer estigui ara molt per sota del seu potencial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA