Economia

El cost energètic continua elevant els preus industrials

El constant encariment dels subministraments i dels combustibles incrementa l’índex un 28,1% al juliol

La taxa no ha parat de pujar els últims dotze mesos i ja en suma quatre per sobre del 28%

Més de dotze mesos a l’alça i quatre de seguits amb taxes interanuals de creixement per damunt del 28%. Es tracta de l’índex de preus industrials (Ipri), que publica mensualment l’institut estadístic INE. L’última dada, corresponent al juliol, indica concretament que a Catalunya els preus industrials s’han enfilat un 28,1% en comparació amb el juliol del 2021 (un 0,9% respecte al juny d’enguany), impulsats principalment, com el cost de la vida reflectit en l’index de preus de consum (IPC), per l’encariment dels productes i subministraments energètics

Segons les dades de l’INE, al juliol, tal com va passar el mes previ, gairebé es van duplicar els preus dels subministrament d’energia elèctrica, gas, vapor i aire condicionat, que es van situar en un nivell un 98,4% superior que un any abans. L’única rúbrica que va baixar de preu va ser la fabricació de material de transport, que es va abaratir un minso2,5%.

Al conjunt de l’Estat, els preus industrials es van encarir un 40,4% en els últims dotze mesos, tot i que en la comparació mensual es van mantenir estables (0,0%). Aquest percentatge d’encariment anual és semblant al de mesos anteriors, per bé que mostra una certa desacceleració respecte al màxim del 47% que es va registrar el març passat.

A banda del capítol energètic, pràcticament tots els sectors industrials estan contribuint a la pujada dels preus. Hi destaca la indústria del paper, amb un increment del 26,1% al juliol, i la indústria química, en què els preus es van pagar un 23,9% més cars que l’any passat. També van experimentar augments considerables la indústria de l’alimentació (18%) i la metal·lúrgia, que es va encarir un 16%. Sense tenir en compte l’impacte de l’energia, els preus industrials haurien pujat un 14,1% a Catalunya. Finalment, convé assenyalar que també van pujar els béns intermedis, amb una variació anual del 20,6%, i els de consum, amb un 11,5%.

LA XIFRA

98,4
per cent
es van incrementar al juliol els preus dels subministraments elèctrics, de gas, de vapor i d’aire condicionat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia