Laporta, el repte de la independència

Laporta vol impulsar una plataforma política pròpia en favor d'un estat català

Si les enquestes avalen el projecte, el farà públic quan abandoni el Barça

El president sosté que Catalunya «s'està morint» i que «s'ha de despertar»

Miquel Iceta
PORTAVEU DEL PSC
Per mi, tothom que vulgui fer política mereix tot el respecte, o sigui que li dic «benvingut al club»
Oriol Pujol
PORTAVEU DE CiU
Fer declaracions sobre política-ficció no és gaire seriós. Que s'aclareixi, ara
té una altra feina
Joan Ridao
SECRETARI GENERAL D'ERC
La nostra política no necessita redemptors ni màrtirs ni messies, sinó gent que s'hi dediqui amb molt treball i humilitat
Dolors Camats
PORTAVEU D'ICV-EUiA
Ens preocupa que tingui més projecció que líders sindicals o empresarials, que tindrien coses més importants a dir
A. Sánchez-Camacho
PRESIDENTA DEL PPC
El primer que ha de fer si vol presentar-se a les eleccions és deixar la presidència d'un club de futbol
Rut Carandell
PORTAVEU DE REAGRUPAMENT
Si vol iniciar una nova etapa treballant radicalment per la independència, té les portes obertes

A Joan Laporta se li acaben els reptes com a president del Barça. Perquè en els seus set anys en el càrrec ja ha guanyat tots els títols possibles, i perquè el mandat se li esgotarà d'aquí a pocs mesos. Ara, però, prepara el salt a la política no a través d'un dels partits polítics tradicionals, sinó d'una plataforma pròpia clarament orientada a l'independentisme i oberta a pactes. Una informació que El 9 Esportiu ja va avançar en una informació publicada el 2 de novembre passat, i que el mateix Laporta confirmava ahir en una entrevista concedida a El Mundo del Siglo XXI, curiosament un dels diaris d'aquesta caverna mediàtica espanyolista que tant ha criticat en els últims mesos i el mateix que ha estat esbombant assumptes de la seva vida privada. En aquesta conversa, Laporta reconeix que ha mantingut contactes amb Esquerra Republicana, amb Convergència i Unió i amb Reagrupament, però que prefereix anar per lliure: «Em sedueix més la idea d'un partit nou que estigui obert a qualsevol plataforma que entengui que Catalunya necessita un estat propi.» El dirigent blaugrana estaria estudiant a través d'enquestes si la seva proposta tindria prou acceptació entre l'electorat català, abans de fer un pas endavant: «Hi ha un milió de catalans, un 20%, que tenen l'aspiració d'aconseguir la llibertat del país. Vull saber si aquest milió de persones volen seguir-me. No vull ser un màrtir, sinó un líder.» Si la data de les eleccions al Parlament previstes per al novembre no s'avança, Laporta farà públic el seu projecte un cop abandoni la presidència del Barça.

Pel que fa a la línia ideològica d'aquesta nova plataforma, Laporta va deixar clar que lluitarà per l'obtenció d'un estat propi: «Som una nació i ens cal un estat propi, perquè s'ha demostrat que l'Estat espanyol no resol els nostres problemes. Hem intentat dialogar-hi, pactar, cedir i, fins i tot, convertir-nos en la seva estora per veure si ens acceptaven i ens respectaven. Però no ens han respectat mai. I cada cop ens fan ser més pobres. Només faltava la humiliació que el Tribunal Constitucional es cregui amb el dret de corregir una coma del que el poble de Catalunya va aprovar en referèndum. Ho hem intentat i estem cada cop pitjor, cada cop retrocedeix més l'ús de la nostra llengua.» Laporta va arribar a assegurar que sota l'Estat espanyol, Catalunya «s'està morint» i que el tripartit «no ha resolt els problemes de la nació». El seu projecte, en canvi, el va qualificar com «una revolució pacífica, democràtica i responsable» que ha de conduir a la independència: «Estic convençut que també existeix una Espanya demòcrata que respectaria la majoria electoral i que ens deixaria en pau si a Catalunya guanyés el ‘sí' a la llibertat en referèndum. I un cop lliures, ja veurien com tindríem una relació meravellosa.»




Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.