Administracions

Barcelonès

Col·lecta sota sospita a Badalona

Agents de la Guàrdia Urbana van pentinar el mes passat alguns negocis de la ciutat sol·licitant un donatiu per al cos

El govern atribueix la campanya a un grup esportiu del cos, que se'n desmarca

“Em van suggerir que,si podia fer l'esforç, sempre és millor estar a bones amb la policia”, diu un empresari

La pràctica de visitar els establiments de Badalona i d'escoltar les inquietuds i els problemes dels seus propietaris és o hauria de ser força habitual dins del cos de la policia local. El que ja no sembla tan normal és que els agents aprofitin la visita per demanar un donatiu en benefici de la Guàrdia Urbana. Doncs això és ni més ni menys el que ha succeït a Badalona en les últimes setmanes, quan diversos comerciants i restauradors de la ciutat han vist com una parella d'agents (en la majoria de casos), guardiola en mà, els animaven a ser generosos amb la policia que vetlla per la seva seguretat i el seu benestar.

Aquest diari ha pogut parlar amb alguns dels petits empresaris que han participat en la col·lecta. En algun cas asseguren que els agents mai no van fer servir un to coaccionador, simplement els van preguntar si volien col·laborar, però també admeten que tenir uns agents al davant demanant-te calés “impressiona prou per no saber dir que no”. Un restaurador que va aportar uns 100 euros relata com els agents li van arribar a comentar que la suma podia ser menor. No va disminuir l'aportació, però.

Un altre empresari que ha contactat amb aquest diari i que va acabar desembutxacant 200 euros assegura que, quan va rebre la inusual visita dels agents, els va insinuar que no era un bon moment per donar diners. “Em van suggerir que si podia fer l'esforç, molt millor, perquè sempre és millor estar de bones amb la policia”, indica.

Però quin és el destí dels diners recollits? Tot i que les fonts consultades asseguren que mai en van treure l'aigua clara, tot indica que l'excusa era la creació d'un fons econòmic per sufragar la despesa generada per la celebració del Dia de la Guàrdia Urbana, l'1 de juny passat. De fet, totes les persones que van fer un donatiu van ser convidades a assistir-hi. Aquesta crida és la que corrobora que la col·lecta s'ha promogut des de dins de la policia local, per molt que en algun moment pugui arribar a semblar que darrere la campanya hi pot haver un grup d'impostors.

Consultat per aquesta campanya, el regidor de l'Ajuntament de Badalona que és responsable de la Guàrdia Urbana, Miguel Jurado (PP), subratlla que “mai s'ha donat una ordre d'anar pels restaurants, empreses i comerços demanant diners”. Ell atribueix la iniciativa a l'Associació Esportiva de la Guàrdia Urbana de Badalona (AEGUB), un col·lectiu que organitza diversos actes al marge de l'activitat diària de la policia local i insisteix que l'Ajuntament “n'està al marge”.

Ahir mateix, però, aquesta entitat es desmarcava completament de la col·lecta i garantia que al darrere, “si és que ha existit, no hi ha membres de l'associació”. Aquesta entitat organitza, entre d'altres, el Dia de la Guàrdia Urbana, una festa infantil anual per als fills dels agents i la venda de loteria de Nadal. En alguna ocasió ha trobat patrocinadors que han col·laborat amb material.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.