Opinió

De reüll

Internautes

La tecnologia avança, però els instints de la selva perduren

Dimarts passat es van complir 30 anys de l’entrada en funcionament d’internet, aquest vehicle màgic que ens passeja per tot arreu a la velocitat d’un clic i sense moure’ns de casa. Costa recordar com era el món abans que aquest invent revolucionari transformés radicalment els nostres hàbits, les nostres formes de viatjar, d’estudiar, de treballar i de relacionar-nos amb els altres. Sense internet, la vida torna al blanc i negre.

Però la tecnologia té també el seu cantó fosc. Llegeixo que un dels pares de la criatura, un tal Tim Berners-Lee, proposa una mena de codi de bones pràctiques que obligui a tots els que, d’una manera o altra, participen a la xarxa. Als governs, els reclama que en garanteixin el lliure accés i un ús segur. A les empreses, que respectin la privacitat i no mercadegin amb les nostres dades personals, i als ciutadans, que la fem servir sense insultar ni faltar al respecte a ningú.

Semblen conductes bastant elementals, que s’haurien de donar per fetes, però vist com van les coses, la proposta de protocol de Berners-Lee té tot el sentit. La tecnologia avança a cop de punt zero, però els instints de la selva perduren: només cal veure les ànsies controladores del poder, la voracitat de les grans companyies i la bilis que corre per Twitter. Potser convindria recordar que, de tant en tant, també hi ha l’opció de desconnectar... una estona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia