Opinió

opinió

Cal crear un nou banc?

En les darreres setmanes la Cambra de Comerç de Barcelona ha fet una consulta sobre si la fusió de CaixaBank i Bankia serà bona per a l’economia catalana i en especial per a les nostres empreses. El resultat ha estat clar: més del 90% dels empresaris que han respost han dit que no serà bona.

La segona pregunta que hem fet és si la Cambra hauria de participar en la creació d’una nova entitat bancària, com ja va fer amb la creació de la precursora Caixa de Pensions, i, de nou, més del 90% diuen que sí que ho hauríem de fer.

Aquestes dues preguntes refermen el posicionament de l’equip de la Cambra en contra d’aquesta fusió perquè estem convençuts que és qüestió de temps que els òrgans de decisió es traslladin progressivament a Madrid.

No tenim cap bola de vidre per dir-ho, però sabem que el centralisme de Madrid farà el que calgui perquè així sigui, com ja ha passat amb les antigues Fecsa, Enher, Gas Natural, Campsa i tantes altres empreses fundades a Catalunya que amb el temps han acabat amb la seu a Madrid amb processos de fusió entremig.

Un país com Catalunya, d’arrel clarament emprenedora, necessita, doncs, un o més bancs que no responguin a pressions polítiques, com va passar arran de l’1 d’Octubre, sinó que utilitzin exclusivament criteris tècnics i econòmics per gestionar els estalvis dels catalans i per finançar els projectes econòmics de les empreses catalanes.

A la Cambra hem pres nota del missatge enviat en aquestes dues consultes i hem començat a treballar per crear una entitat financera en els pròxims mesos. En aquest sentit, ja hem encarregat un estudi i hem engegat entrevistes amb empreses del sector financer per analitzar la viabilitat d’aquest projecte, les dificultats que ens podem trobar pel camí i quins socis ens hi acompanyarien. Som conscients que serà molt complicat, però creiem que val la pena intentar-ho.

A l’hora de dissenyar aquest banc, però, caldrà pensar en les noves tecnologies del segle XXI i per tant no pensem en un banc com els convencionals, sinó en una estructura basada en la tecnologia com n’existeixen d’altres arreu d’Europa. El que tenim clar és que el banc que es creï ha de ser competitiu i sostenir-se per si mateix per assegurar-ne el futur.

Aprofitem aquest article per fer una crida a inversors catalans, no només de grans imports sinó també de mitjans i petits que hi estiguin interessats, perquè ens contactin a la Cambra i en puguem parlar. És moment de crear aquests estructura que en podríem dir d’estat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia