opinió. Tinenta d'alcalde de Medi Ambient de l'Ajuntament de Tarragona

La cimera del clima

Hope significa ‘esperança' i amb aquesta paraula han batejat de nou la ciutat de Copenhaguen, que aquests dies és marc de la cimera mundial de la lluita contra el canvi climàtic. Milers de persones han envaït la capital danesa amb diverses activitats per pressionar els líders polítics perquè es comprometin a reduir les emissions de diòxid de carboni de l'atmosfera, que a hores d'ara ja ningú científicament discuteix que és la principal causa de l'escalfament del planeta. Moltes organitzacions no governamentals, com ara Greenpeace, WWF-Adena o Oxfam Internacional, aporten a aquesta cimera prop de 20.000 persones, que s'han traslladat a instal·lacions i performances diverses per tot Copenhaguen.

És admirable i sorprenent el desplegament organitzat per tota la ciutat. Muntatges oficials i alternatius, missatges i imatges amb grans pantalles, exposicions d'arbres de grans dimensions procedents de la desforestació de l'Àfrica, un càsting de la pel·lícula de Brad Pitt de denúncia del tema, la gran quantitat d'il·luminació de Nadal (sistema LED, evidentment) i, malgrat tot, una imatge d'austeritat nòrdica amb pocs cotxes, no gaires luxes i moltes bicicletes; i això plovent tot el dia! La mateixa imatge d'austeritat es desprèn del centre de convencions on té lloc la cimera, el Bella Center, amb un ambient funcional i eficaç, que dóna cobertura a milers de persones des de les 9 del matí fins a les 10 de la nit.

La pregunta que ara ens podem fer és si tot això servirà d'alguna cosa i si els països del món arribaran a compromisos vinculants per reduir les emissions d'efecte hivernacle. La incògnita es resoldrà aquesta setmana, quan la cimera entra en la recta final i quan hi assistiran caps d'estat i de govern mundials com ara Barack Obama i José Luis Rodríguez Zapatero.

Els governs locals també hi hem aportat els nostres treballs i peticions i per això ens hem traslladat a la cimera. Els governs locals europeus, entre els quals hi ha Tarragona, ja havíem fet prèviament els deures i al febrer signàvem el pacte d'alcaldes per lluitar contra el canvi climàtic, i assumíem tot un seguit de compromisos que a Tarragona ja estem complint. Totes les accions sumen a l'hora de lluitar contra el canvi climàtic: conductes individuals, pràctiques professionals i institucionals i decisions polítiques.

De les meves escasses però productives hores a la ciutat de la cimera m'he emportat l'esperança que surava a Copenhaguen i en torno molt contenta de pertànyer a la Unió Europea, que ha arribat a un acord per aportar 2.400 milions d'euros anuals durant el trienni 2010-2012 per ajudar a la transició dels països menys desenvolupats en la lluita contra el canvi. Encara falta, però, que els països més rics aportin 4.600 milions per assolir la xifra necessària de 7.000 milions, que és el que des d'Europa creiem necessari per assolir l'objectiu fixat. Esperem, doncs, que l'esperança (el Hopenhaguen) triomfi i que els compromisos es reflecteixin com una realitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.