El lector escriu

Madrid, el forat negre

Els estudiosos d’astronomia denominen com a “forat negre” una regió a l’espai de la qual res pot escapar, ni tan sols la llum, és una concentració de matèria d’altíssima densitat. Madrid és el forat negre de la península, xucla i concentra l’economia i el poder de la perifèria, com també ho feu de les colònies, des de fa segles.

L’economia productiva no ha estat mai el seu referent, sempre s’han dedicat a l’economia extractiva, a recollir els beneficis de qui treballa. Europa es va enriquir amb l’or i la plata provinent de les colònies americanes, on es vessaven aitals riqueses per mantenir els exèrcits i les naus d’un imperi on “no es pon el sol”. Saben que el poder econòmic és poder polític o potser és a l’inrevés? Espanya ha anat centralitzant des de sempre, l’Estat de les autonomies ha estat una cortina de fum, encara que des de Madrid repeteixin mil vegades que estem en un estat dels més descentralitzats del món mundial.

El País Basc i Navarra se’n surten prou bé pel concert econòmic en règim foral de què gaudeixen, però Catalunya no té res a fer, continuen remenant les cireres unes estructures d’Estat hereves del franquisme, només cal llegir els cognoms dels alts càrrecs del funcionariat de primer nivell, dels de la judicatura, ministeris i polítics, el 90% pertanyents a una classe dirigent que es perpetua i van passant els càrrecs de pares a fills, de generació en generació. És un contrapoder ferotge que no deixarà anar les seves prebendes així com així, la prova del cotó fluix la tindrem amb les decisions del nou govern espanyol, no us feu pas il·lusions. El temps ho dirà!

Badalona (Barcelonès)



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia