Règims totalitaris
Donada la reaparició, entre nosaltres, de grups polítics que semblaven relegats a les pàgines d'història dels anys trenta, quan es va gestar la Segona Guerra Mundial, seria oportú aclarir i recordar conceptes que avui poden confondre l'opinió publica:
Xenofòbia prové del grec xenos (estranger) i phobos (por). Nacionalsocialisme, o nazisme, un socialisme primari desenvolupat per una dictadura. Feixisme, règim autocràtic amb un únic líder que posseeix la suprema veritat. Hitler, Mussolini i, a menor escala, el general Franco, són els prototips que encarnen aquestes tendències, que, a part de provocar la Segona Guerra Mundial (seixanta milions de morts) amb l'excusa de la por del diferent, també executaren l'holocaust, exterminant fredament cinc milions de ciutadans.
Aquestes tendències apareixen en moments de crisi econòmica, quan el poble planer escolta les seves explicacions simplistes (majoritàriament falses, de base purament demagògica i partidista) a les complicades causes dels seus problemes diaris.
Alerta, doncs, davant d'explicacions i desqualificacions populistes de la crisi, basades en les diferències entre nosaltres i els altres, s'hi amaga sempre un o tots els sistemes polítics que hem mencionat.