Editorial

Nou test d’estrès a l’estat de dret

L’estat de dret a Espanya té seriosos problemes de credibilitat per la politització de les més altes magistratures, que en qüestiona la independència i imparcialitat, i per com aquest biaix deteriora la protecció de drets fonamentals dels ciutadans i el mateix exercici de la justícia. La condemna a cent anys de presó per sedició als líders polítics i socials del sobiranisme català n’és l’exemple més greu, però també ho són la criminalització del major Trapero i la cúpula d’Interior, els dos anys de presó injustificable de Sandro Rosell o l’any i mig de setge a Tamara Carrasco abans que tots ells hagin estat absolts de tot càrrec. El desenllaç demostra que no tot són ombres, però també que la justícia, si arriba, ho fa després d’haver causat uns danys irreparables, perquè l’estat de dret no ha evitat l’abús o l’arbitrarietat. Una constatació que connecta amb l’última ofensiva judicial contra empresaris, polítics i funcionaris vinculats a l’independentisme català, traduïda aquesta setmana en una nova macrooperació de la Guàrdia Civil, amb 21 detencions i una trentena d’escorcolls.

El mètode no és nou i, com en altres casos, té al darrere la Guàrdia Civil i la seva capacitat de fer investigacions prospectives; de generar relats basats no en fets ni en proves, sinó en indicis interpretables, conjectures o deduccions inculpatòries, i de convèncer el jutge instructor que avali aquest tipus d’operacions, que tenen més d’espectaculars i mediàtiques que de proporcionals o justificades. Si més no, això es desprèn del fet que els 21 detinguts –després de dos i tres dies de calabós– estiguin en llibertat sense cap mesura cautelar, mentre continua la investigació. Com sempre caldrà esperar en què queda el calaix de sastre de presumptes delictes, que va des del tràfic d’influències fins a la sedició, passant pel finançament de l’exili de Carles Puigdemont a Brussel·les o l’organització del Tsunami Democràtic. El que és segur és que, encara que acabés en arxivament o absolució, suposarà un calvari personal i familiar per als investigats i un nou avís intimidatori per a l’independentisme.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia