Editorial

Valtònyc i la democràcia guanyen

L’Estat espanyol ha rebut un nou cop de porta de la justícia belga a l’extradició del raper Josep Miquel Arenas, ‘Valtònyc’, condemnat el 2018 pel Tribunal Suprem a complir tres anys i mig de presó per enaltiment del terrorisme, injúries a la corona i amenaces en les lletres de les seves cançons. La negativa belga conté una nova esmena –i ja en van unes quantes– al magistrat Pablo Llarena, responsable d’una petició d’extradició rebutjada en primera i en segona instància pels tribunals belgues, inclosa una consulta al Tribunal de Justícia de la UE (TJUE). La conclusió és que Valtònyc no seria condemnat a Bèlgica per aquests tres delictes, ja que simplement fa ús de la seva llibertat d’expressió en les cançons. Però el missatge de fons que se’n desprèn va més enllà d’aquest cas, perquè demostra que la justícia belga i l’europea estan disposades a protegir els drets de l’individu amb rigor i determinació per sobre de l’interès d’un Estat, cosa que la justícia espanyola no ha fet amb Valtònyc, com tampoc amb els exiliats polítics catalans, Carles Puigdemont, Lluís Puig, Toni Comín i Clara Ponsatí.

Ells, igual que el raper mallorquí, també han hagut de deixar el país, la llar, la família i aparcar les seves vides per buscar als tribunals europeus la protecció dels seus drets i la seva llibertat que són conscients que l’Estat de dret espanyol no els proporciona. I aquesta constatació és la que hauria d’interpel·lar òbviament la sala segona del Tribunal Suprem, però també el poder judicial, els jutges en general, els polítics responsables de legislar i, de fet, tots els que s’enorgulleixen de sentir-se espanyols i demòcrates. No hi ha democràcia si l’estat de dret no protegeix els drets dels ciutadans, fins i tot d’una llei obsoleta com era la d’injúries a la corona que regia a Bèlgica fins que el Tribunal Constitucional la va declarar inconstitucional arran del cas Valtònyc. La pregunta que s’haurien de fer aquells que reclamen per a Espanya la condició de democràcia plena és si un fet com aquest seria possible al seu país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia