Editorial

Un alto el foc a Ucraïna per poder negociar

Hem viscut aquest cap de setmana una subhasta de propostes per avançar cap a la pau a Ucraïna sense la certesa, però, que cap pugui acabar fructificant. Putin ha ofert la represa de converses directes amb Kíiv dijous vinent a Istanbul –Zelenski ho accepta i planteja un cara a cara amb el líder rus–, però ha desestimat la proposta ucraïnesa i d’aliats com França, Alemanya i Polònia d’implantar un alto el foc de 30 dies –a comptar des d’ahir– com a condició prèvia per donar a espai a una eventual negociació. El Kremlin rebutja la treva amb l’argument que són “inadmissibles” les amenaces de sancions que han fet alguns líders europeus si no es decreta la pausa. El cas és que, més de tres anys després que Rússia violés el dret internacional entrant amb els seus tancs a Ucraïna, és hora de posar fi a un conflicte que només ha portat mort i destrucció. La pressió arriba també des d’uns EUA desitjosos de desentendre’s d’Europa i del mateix Lleó XIV, que acaba d’inaugurar el seu papat amb un missatge a favor d’una pau “justa i duradora” a Ucraïna.

Tota proposta de diàleg mereix ser considerada, però és inevitable dubtar de la sinceritat negociadora de Putin quan es nega a aturar prèviament el llançament de drons i míssils contra el país veí. Com es poden debatre les condicions per posar fi a la guerra enmig d’atacs a la població civil i a les seves infraestructures crítiques i mentre es reforcen posicions en les línies de front? Quina mena d’acord pot sorgir enmig de la violència i la coacció? Sembla clar que el Kremlin està decidit a imposar les seves regles de negociació a una Ucraïna molt debilitada, tot i que la guerra representa també un desgast per a Rússia, obligada a la mobilització forçosa de la població per mantenir les seves posicions. Amb tot, cap oportunitat per avançar cap a la pau pot ser desaprofitada. Per això cal redoblar la pressió perquè Putin accepti una treva autèntica. Començant per Trump, que, en els seus viratges diplomàtics, sembla ara considerar l’alto el foc. Hi ha molt en joc damunt la taula: el futur d’Ucraïna, naturalment, i també la seguretat de tot Europa i el nou ordre mundial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.