Editorial

EDITORIAL

Una vaga salvatge que no es pot repetir

Milers d'usuaris dels Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) van viure ahir un matí caòtic. L'actitud irresponsable d'un grup de treballadors va convertir una vaga convocada per protestar contra la retallada de sous –del 5%– en aquesta empresa pública en un autèntic desori que va acabar pagant el conjunt de la ciutadania. L'exercici de l'alienable dret a la vaga que tenen tots els treballadors no pot comportar de cap manera la vulneració d'altres drets fonamentals de la resta de la població. I ahir, això va passar. Els piquets van causar danys materials a diversos combois, van impossibilitar el compliment dels serveis mínims i van complicar la mobilitat de milers d'usuaris –dels FGC, però també de Rodalies, del metro i fins i tot del vehicle privat en alguns punts de Barcelona com els túnels de la C-16 o la carretera de Vallvidrera– fins a uns nivells absolutament intolerables. Va ser en definitiva, una vaga salvatge que no es pot tornar a repetir.

Els treballadors de FGC, una empresa amb uns estàndards de qualitat habitualment superiors als d'altres mitjans de transport públic com Renfe, deuen tenir algun argument per justificar la seva protesta contra un pla emmarcat en el necessari reajustament de la despesa que estan fent totes les administracions. Però ells i els sindicats que els representen han d'entendre que amb actuacions com les d'ahir no només perden legitimitat, sinó que la seva imatge queda força malmesa davant de l'opinió pública. En primer lloc perquè impossibilitant el compliment dels serveis mínims van incomplir la legalitat vigent. Però sobretot perquè amb la seva actitud van complicar l'existència a milers de persones, entre les quals hi devia haver molts treballadors als quals han retallat el sou en un grau idèntic o superior o, en el pitjor dels casos, que han perdut la feina com a conseqüència del context generalitzat de crisi econòmica. El fet que l'aturada que es va fer a la tarda es desenvolupés sense incidents no resta gravetat a un comportament que hauria de ser objecte d'expedient, si no de sanció.

Situacions com les protagonitzades ahir per aquests piquets mai poden servir d'exemple de res. I menys quan queden pocs dies per a la celebració de la vaga general convocada per tots els sindicats. El conjunt dels treballadors haurien de prendre nota i tenir clar que l'exercici del legítim dret a la vaga mai pot servir d'excusa per conculcar els drets d'altres. Només garantint el compliment dels serveis mínims que dictin els organismes competents es pot garantir que l'aturada del dia 29 d'aquest mes es desenvoluparà d'una manera exemplar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.