Opinió

la crònica

Una oportunitat única

Els locals de l'antic Cinema Modern són a tocar, per la part posterior, del Teatre Municipal, del qual només els separa el carrer Nou del Teatre. És una oportunitat única, irrepetible, perquè aquells espais puguin arranjar-se i donar servei al mateix teatre. Si es destinen a un altre ús, s'haurà perdut una ocasió històrica. No es tracta de fer-hi “un altre teatre”, sinó de facilitar que el Municipal tingui serveis dels quals ara mateix està mancat. La reforma que s'hi va fer en època de l'alcalde Nadal va ser oportuna, però està tot a la vista. És necessari projectar amb perspectiva de futur. Un teatre necessita espais suplementaris. No s'acaba tot amb un escenari i unes butaques. Si pensem en una eina de cultura creativa, dinàmica, imaginativa, és imprescindible disposar d'espais accessoris d'espera durant el temps que el teatre es troba ocupat per una altra companyia. És necessari que s'hi pugui preparar dansa, mim, assaig corporal, dicció, dramatúrgia... i tantes altres matèries pròpies de l'escena. Promocionar una companyia pròpia, encara que sigui amateur. Es podrien també reservar a la planta baixa magatzems auxiliars per a la tramoia i per recollir-hi decoracions que arriben mentre l'escena està ocupada per un altre muntatge. I sales de reunions per a programació futura, lectures d'obres, repartiments, càsting d'actors... No podem limitar el Municipal a presentar obres alienes, sinó que, un dia o altre, s'haurà de pensar en producció pròpia. I per a tot aquest futur no està preparat ni disposa d'espais l'actual Teatre.

Posem d'exemple el modest local de La Planeta, citat en un article anterior. Allà s'hi fan al llarg de l'any unes cent vint representacions, es produeixen obres pròpies, i s'hi presenten iniciatives des de les de Temporada Alta, teatre per a escoles, teatre en anglès per a escolars, teatre amb discapacitats... però per fer-ho disposa de les dues sales de representacions, i a més un local a Pedret per guardar els equips i vestuari; un altre magatzem a Girona 2 per a decoracions i una sala a Salt per preparar produccions pròpies. Tot de caràcter particular. Però sense aquestes estructures, no podria donar els serveis que porta a terme.

El que demanem per al Teatre Municipal no és incompatible amb el fet que els espais siguin públics o per a companyies teatrals, ni que es deixi de compaginar amb el Truffaut. Agrairíem que per part del consistori es programés pensant en el futur, en el caràcter multidisciplinari que estan agafant els espectacles, que tenen una exigència molt gran en totes les disciplines artístiques. Si es dona qualsevol altre ús al Modern s'haurà malaguanyat un espai que és a quatre passes del Teatre, i que no el podrà suplir cap més.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia