Opinió

Tribuna

Què vol dir ‘adoctrinar’?

“La pregunta és si l’adoctrinament es basa en principis democràtics o no

El mes d’octubre, Ciudadanos presentava una iniciativa al Congrés per tal de denunciar l’“adoctrinament ideològic” als centres educatius i demanar que l’Alta Inspecció Educativa controli els professors i se’ls pugui arribar a multar. Una de les tesis del partit taronja és que a Catalunya s’està “educant en l’odi”. En una altra sessió al Congrés, aquest mes de novembre, el portaveu del PP, Rafael Hernando, deia que “és molt important que la política abandoni les escoles”.

Segons el diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans (DIEC), adoctrinar és instruir algú en alguna cosa, o també fer entrar (algú) en certes doctrines, en certes opinions. Segons la Real Academia Española (RAE), inculcar a algú determinades idees o creences. I ¿què és una doctrina? Doncs segons el DIEC, allò que és objecte d’ensenyament, que és tingut com a ver per un mestre, per una escola o per una església. I segons la RAE, una ensenyança que es dona a algú per instruir-lo o un conjunt d’idees o opinions religioses, filosòfiques, polítiques, etc., que sustenta una persona o un grup.

Doncs, senyores i senyors de Ciudadanos o del PP, ja som al cap del carrer, ¿no troben? Adoctrinar, acció vista en negatiu, ara resulta que és un concepte teòricament bondadós, perquè en qualsevol centre educatiu, acadèmic, social, etc. “adoctrinem”, tant a Catalunya com a Espanya o a qualsevol racó del món. La pregunta, però, que ens hem de fer és si l’adoctrinament es basa en principis democràtics o no, si es fonamenta en els principis bàsics dels drets a la llibertat d’expressió i opinió i de la lliure educació com a model escolar envejable al nostre país, o si, per contra, aquest adoctrinament parteix d’unes idees sense la més mínima garantia de pluralitat, com veiem que està passant a Espanya amb alguns mitjans de comunicació (La Sexta, TVE1, Telecinco, El Mundo, El País, La Vanguardia, ABC...), on es manipula la informació o simplement s’amaga per tal de presentar uns fets a Catalunya que s’allunyen de la realitat.

Quan algun dels partits unionistes diu que a les escoles catalanes adoctrinem els nens, la societat entén que el significat és d’una maldat indescriptible. Adoctrinar vol dir, a més d’instruir, fer que algú entri en determinades doctrines o opinions, i és obvi que adoctrinem perquè els infants tinguin totes les eines a l’abast i puguin pensar lliurement. Ens diuen, però, si el sistema educatiu català condiciona els nens a una determinada ideologia. La resposta no pot ser més clara: una ideologia basada en el lliure pensament i en la pluralitat d’idees és un adoctrinament imprescindible per formar persones cultes amb una fina educació sentimental o en valors.

Les doctrines que malauradament ens inculquen des del PP, Ciudadanos, i amb la connivència dels socialistes, són els cops d’estat, la corrupció, la violència, la manipulació informativa o la judicialització de la política. ¡Que no ens enganyin més!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia