Opinió

A la tres

‘Quo vadis’ BCN?

“Invocar tant l’alcalde Maragall i importar Valls demostra la decadència d’una ciutat sense projecte

Té raó Manuel Valls, sobretot en la diagnosi de Barcelona. Una altra cosa són els remeis, de més dubtosa efectivitat, perquè aplicar “llei i ordre”, que eren les seves paraules preferides a França, no resoldrà la decadència d’una ciutat en cerca de projecte. Els alcaldables apel·len reiteradament a l’exalcalde Pasqual Maragall, com a model a seguir. La invocació generalitzada denota el fracàs dels últims batlles en la recerca d’un nou model. Han anat estirant el turístic i d’atracció econòmica. Però Barcelona té símptomes d’esgotament, fins al punt que la gestiona una alcaldessa que no acaba de creure en un model pròxim a l’agonia. Aquest fet contribueix a la irrupció de Valls, avalat pels sectors econòmics liberals a ultrança, i que no semblen confiar ja en cap candidat local. La pinzellada d’ahir de Valls d’elevar les alçades màximes dels edificis recorda Porcioles i Clos.

La capacitat de pactar dels precandidats autòctons, Colau, Maragall –Ernest–, Collboni, Munté o Mascarell, marcarà el seu avenir. Seria bo recordar-los que el gran Pasqual no va guanyar mai folgadament les municipals, i sempre va governar en tripartit.

La premsa internacional destaca l’atreviment de Valls a canviar d’estat. Però The New York Times el defineix com a alcaldable d’una “capital deteriorada”. Vist que des de fora ens veuen sense rumb, caldria pensar quina direcció prendre. Pel que sembla, primer es triarà capità a les eleccions municipals del 2019 que rumb, perquè la situació del país no facilitarà un debat serè sobre el futur de la capital.

L’alcalde Maragall va ser funcionari municipal i va liderar una revolta interna per modernitzar el consistori. De batlle, va servir-se de l’urbanisme per airejar la ciutat i fer-la atractiva, però com deia el seu arquitecte de referència, Oriol Bohigas, la inversió en urbanisme regenerador ha de ser constant, no puntual. Que els ho diguin al Raval o la Barceloneta... Els barcelonins sempre han donat l’esquena a alcaldables que feien política a Madrid i aterraven mesos abans a Barcelona. Ara en ve un de París.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia