Opinió

Keep calm

Eleccions

Amb la teoria política a la mà no convé convocar eleccions a pocs mesos del judici i les municipals

“No convé, però toca”... cridava una diputada dels grups sobiranistes camí cap al Parlament el dia del debat de política general, en referència al fet que “toca” convocar eleccions al Parlament de Catalunya davant la discussió permanent entre els grups sobiranistes. De fet, el dia 27 d’octubre farà un any que, arran de l’article 155 de la Constitució, es va dissoldre el Parlament i, per tant, al cap de cinquanta-quatre dies, el 21 de desembre, seria possible que hi haguessin unes altres eleccions catalanes.

Amb la teoria política a la mà no convé convocar eleccions. El maig de l’any vinent hi ha eleccions municipals i europees. A partir del mes de gener s’ha de celebrar el judici dels processats pel procés i la sentència no se sabrà fins a l’estiu de l’any que ve. Amb aquest panorama, unes eleccions catalanes al desembre distorsionarien el calendari electoral i polític de continuació del mandat de l’1 d’octubre. En canvi, en la pràctica política del dia a dia l’ambient es preelectoral, i sovint és complicat de justificar una legislatura sense una clara direcció política. És difícil que es pugui esgotar una legislatura en què JxCat i ERC mostren en públic i en privat les seves diferencies en temes fins i tot tan sensibles com ara el de la gestió dels presos i exiliats o sobre si cal o no cal desobeir en seu parlamentària pel que fa al fet que els diputats suspesos pel Suprem puguin votar, com demana la CUP per continuar donant el seu suport. Diferències abismals que fan que l’aire polític català, a causa de les circumstancies dels fets de l’octubre de l’any passat, hagi esdevingut un problema permanent per a la ciutadania.

JxCat i ERC es van comprometre que, vistes les experiències, mai més posarien dates ni terminis. De mal record va ser l’anunci dels setze mesos per a la República i altres terminis. El president Torra ha donat un mes al president Sánchez. Un ultimàtum que contrasta amb els anuncis de diàleg que pregonen des de les conselleries d’Economia i de Presidència. Raó tindrà la diputada que creu que toca convocar eleccions catalanes, malgrat que ara l’únic que les pot convocar es el president Torra, que com que no té partit no haurà d’escoltar ningú.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia