Opinió

Keep calm

Consell de Ministres

Per què el govern de Pedro Sánchez s’entesta a mantenir un Consell de Ministres a Barcelona el 21-D?

Vist l’esfondrament del PSOE a Andalusia –36 anys governant la comunitat–, la pregunta és què farà Pedro Sánchez a partir d’ara. A diferència de la seva derrota electoral en les generals, ara disposa del BOE –ho demostrarà aquest divendres amb una pujada del salari mínim– i de la possibilitat de convocar eleccions quan li plagui. En cas de fer-les al febrer, les hauria d’anunciar aquest desembre mateix. Sánchez està molt pendent del sondeig intern del govern espanyol, perquè amb 84 diputats no governa amb comoditat, però amb la suposada previsió de 120 diputats convocaria eleccions de manera immediata, cansat de no poder convèncer els seus socis que li aprovin almenys el pressupost de l’any vinent. Fins aquí es poden entendre els seus maldecaps per tirar endavant una legislatura espanyola, més per fer fora el Partit Popular que no pas per a un projecte comú de les forces de centreesquerra i d’esquerra.

La pregunta més difícil de respondre és per què el govern de Sánchez manté un Consell de Ministres a Barcelona aquest divendres dia 21 de desembre? Per fer què? Per decidir què? L’ambient no és bo i és una provocació, per molt que renunciar-hi ara demostraria una debilitat. En l’època de les majories absolutes de Felipe González, el llavors ministre d’Obres Públiques, Sáenz de Coscubiela, va proposar fer un Consell a Ceuta i el van titllar de tronat. Pretenia una aproximació al nord d’Àfrica.

Cal preveure que en els pròxims dies Sánchez i Torra pactaran quelcom a Barcelona, tots dos tenen debilitats als seus respectius governs; quelcom que desfaci l’ambient irrespirable que viu la política catalana en les últimes hores. El president Torra insisteix que vol parlar de la independència de Catalunya i de la situació dels presos. El president Sánchez no vol cap compromís de terminis. Sánchez, en petit comitè, ha manifestat que no li agrada la situació dels presos polítics. En l’actualitat li està suposant grans dificultats per governar. Tot i que, a banda de facilitar que els portessin a presons catalanes, no ha pogut o no ha volgut fer res més. Amb un Consell de Ministres a Barcelona sense haver resolt res prèviament, ni Sánchez ni Torra hi guanyaran res.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia