Opinió

Tribuna

El negoci del canvi climàtic

“Sap què varen acordar aquella colla de dignataris mundials en la conferència de Madrid? Doncs res de res

-Què em diu? Que ja s’ha acabat la conferència sobre el canvi climàtic a Madrid? Doncs em sap greu, pels de Madrid. Aquesta mena de trobades són una ganga important. Tothom s’hi fa robeta. Els hotels, els taxistes, els guies, els restaurants, les sales de festes, els bordells... Perdoni, volia dir les senyoretes de companyia.

-El trobo una mica desvergonyit. Això del canvi climàtic és una cosa seriosa...

-De ben segur. I l’escalfament global, encara més.

-Prou. De què em volia parlar, avui? De si es pactarà nou govern o no es pactarà?

-Jo avui estic pel clima. Sap què varen acordar aquella colla de dignataris mundials en la conferència de Madrid? Doncs res de res. Que qui dies passa anys empeny. Faran una altra reunió a ves a saber on i pactaran unes limitacions que ningú no complirà. Que badem?

-Què vol dir? No hi creu, vostè, en el canvi climàtic, en la contaminació, en el perill que es destrueixi el nostre hàbitat?

-I tant que hi crec. Però miri, amb això de l’ecologia es treballa i es parla a molt diferents nivells. De fet, de coses diferents. Imagini una reunió per parlar del cel. Hi convoca els astròlegs, els astrònoms i els teòlegs. Tots parlen del cel. Però, mentre uns pontifiquen sobre teologia, uns altres dibuixen la carta astral de la humanitat i uns pocs busquen nous planetes habitables. Les conferències sobre el clima són una cosa així, amb l’afegitó dels que hi van a fer negoci.

-Negoci?

-Naturalment. No s’hi val a badar. Allà es venen topalls de CO2, es negocien subvencions per no tallar arbres, s’implanten noves línies industrials i energètiques... Tot es compra i es ven. El mercat de Calaf!!!

-No m’ho havia mirat mai així.

-I esperi, que el més important encara no ho he dit. Qui posa sempre problemes per lluitar contra el canvi climàtic? Repassi, repassi. Els Estats Units, Rússia, la Xina.... I no entén per què? Doncs és molt fàcil. Què més voldria Rússia que gaudir d’un clima més suau a tota la Sibèria i tenir oberta tot l’any la ruta marítima de l’Àrtic. Què més poden esperar els Estats Units que veure descongelar Alaska. O la Xina, com ballaria feliç a la tundra de la Mongòlia interior temperada... Per què creu que Donald Trump ha buscat la manera de comprar Groenlàndia a Dinamarca? Les gras potències ho veuen així. Si s’escalfa la terra, guanys. Si es refreda, benefici.

-Tot això que diu és molt gros. Jo crec que els ecologistes ho haurien denunciat ja fa temps si fos veritat.

-Sap què li dic? Els moviments ecològics, com les velles religions, dictaminen i ens manen el que hem de fer els pobres ciutadans per tenir el cel a la terra. Ens amenacen amb càstigs del cel. Sobre les veritats de la mala conducta humana, troben la manera de cobrar-ne el perdó.

-Avui s’ha passat. Trigaré a agafar-li el telèfon.

-Com vulgui.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia