Opinió

A la tres

Mira, Ustrell...

“Fa mal que, des de la talaia que et paguem entre tots, blanquegis l’ús cada cop més freqüent del castellà a TV3

Mira, Ustrell, quan va néixer l’Avui, l’any 1976, cap dels seus promotors va plantejar mai fer-ne una part en castellà perquè així el diari s’enriquiria i podria arribar a més públic, com has dit i beneït. Igualment, quan el 1979 va sortir el primer número de Punt Diari, ningú dels que el van promoure va pensar que el castellà enriqueix i que pot portar nous lectors. Els promotors de l’Avui i d’El Punt, com els d’El 9 Nou o del Regió 7, per esmentar dues capçaleres de premsa nascudes aquells anys, ho van tenir clar des del primer minut: els seus diaris serien en català perquè era la llengua del país, que calia, a més, normalitzar i defensar després d’anys de maltractament.

Mira, Ustrell, els meus pares, per posar un exemple, l’any 1979, tot i ser catalanoparlants, creien que els costaria Déu i ajuda poder llegir el diari en català on el seu fill publicava les seves primeres cròniques. Com ells, tota una generació de lectors, a qui els van robar la llengua, van començar a llegir en català amb aquests diaris sorgits després de la caiguda del dictador.

Mira, Ustrell, jo he vist El Punt sent devorat per una legió de lectors en bars i barris on el català només se sentia per casualitat. I llegien el diari perquè el que hi havíem publicat, en català, era del seu interès. Perquè tenia interès periodístic, no lingüístic.

Mira, Ustrell, amb la televisió passa el mateix. Com ha subratllat l’escriptor i periodista Pere Antoni Pons, això que els espectadors castellanoparlants miraran més TV3 si hi surten coses en castellà, és fals. Només ho faran aquells que es mouen per criteris televisius, no lingüístics. És a dir, per interès periodístic. Perquè el que s’hi digui o s’hi faci els atregui o entretingui. Com aquells lectors castellanoparlants que llegien i llegeixen El Punt Avui. Per periodisme.

Mira, Ustrell, és molt greu que des de la talaia que et paguem entre tots et dediquis a blanquejar l’ús cada cop més freqüent del castellà a TV3. Però no és només això. És també, sovint, el marc mental dels teus programes, girat més cap a Espanya que no pas cap al país.

Mira, Ustrell, al final, parafrasejant Bill Clinton, és el periodisme, ...



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia