Opinió

opinió

La dignitat i la noblesa de l’empresa

La crisi de la Covid ha posat contra les cordes moltes empreses. Algunes no ho han pogut superar, perquè l’impacte de la pandèmia no els ha donat cap oportunitat i el suport de les administracions ha arribat tard i malament. D’altres han aguantat el que no estava escrit i en els pròxims mesos es disposen a sortir del pou, tocades però enfortides de l’experiència. Devem un sentit homenatge i un sincer agraïment a la capacitat de resistència de les dones i els homes que treballen en moltes d’aquestes empreses. No hem d’oblidar mai que, darrere del benestar de la majoria de catalans i catalanes, hi ha una empresa. I encara més, cal fer arribar el nostre suport i la nostra solidaritat als que no han aconseguit salvar els mobles davant les mesures extremes que les administracions han pres per evitar la propagació del virus.

Caldrà implementar, a més del suport a les empreses amb dificultats, línies d’ajut a les persones que aquesta crisi ha expulsat del món de l’empresa, perquè puguin emprendre nous projectes. Les Cambres, a l’inici de la campanya, vam focalitzar el nostre suport a evitar els tancaments. La campanya #Que cap empresa tanqui es va iniciar l’abril del 2020 i va arribar a unes 2.000 empreses. Tendim a traduir-ho tot en xifres econòmiques, però en aquella primera campanya, a banda de sistematitzar els ajuts vigents i oferir informació clara i fidedigna, vam posar l’accent en l’acompanyament a l’empresariat. No es parla gaire d’aquest tema. La societat no és prou conscient de la pressió psicològica que han de suportar molts empresaris, que tenen sota la seva responsabilitat el rumb d’un negoci del qual sovint depenen moltes famílies. De vegades, els empresaris necessiten una veu propera, que els parli de tu a tu, sense falses promeses embolcallades amb llenguatge burocràtic. I, sobretot, que els encomani entusiasme i coratge per tirar endavant amb una feina noble, plena d’entrebancs però també de satisfaccions.

Les Cambres catalanes continuem, ara amb una segona fase d’aquests ajuts al sector empresarial, amb la campanya #Aixeca el teu negoci, que està oferint suport actiu a les empreses més tocades per la crisi de la Covid. A partir dels fons propis de les Cambres, als quals hem sumat fons de la Generalitat, Feder, Fons Social Europeu o del Ministeri de Comerç, hem preparat un paquet de serveis per a empreses i autònoms (a cost zero o molt rebaixat) gràcies a l’acord amb determinats proveïdors. De moment hem aconseguir sumar ajuts per valor d’uns 10 milions d’euros i hem atès més de 8.000 empreses (entre aquestes un 46% d’autònoms). Les peticions que hem rebut de les empreses i els autònoms dibuixen un claríssim horitzó dels canvis empresarials del futur.

Els analistes ja han advertit que la Covid, més enllà del mal terrible que està causant al nostre teixit empresarial, servirà per activar molts canvis de futur que, en un context normal, haurien trigat molts anys a fer-se realitat. Es podria resumir dient que la Covid ens mata el present però ens avança el futur. A partir de l’anàlisi de les peticions de les empreses ens adonem que els serveis digitals ocupen el primer lloc en el rànquing dels canvis empresarials: planes web, botigues en línia i teletreball. El segon servei més demandat és el suport per a l’obertura de nous mercats a l’estranger, per compensar el tancament dels mercats habituals. En aquest punt, a banda de les restriccions obligades per la pandèmia, també hi ha influït el Brexit.

Aquesta campanya es mantindrà vigent, finançada amb recursos propis de les Cambres, durant tot el 2021. La pandèmia ha sembrat molt de dolor, una crisi de greus conseqüències socials que costarà de superar, però també una llavor de futur que entre totes i tots hem de fer germinar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia