Opinió

opinió

Ser o no ser de sushi

Els orígens ancestrals del sushi se situen a la Xina abans que al Japó

En una breu escapada de tardor a Menorca, quan l’illa viu els millors colors i silencis, vam intentar sopar en un restaurant de sushi. Però l’únic que ens va cridar una mica la bona atenció estava tancat. L’endemà vam anar al mercat de proximitat Sa Plaça de Maó, on és habitual que es congregui una parròquia d’amants del bon menjar i millor ambient al voltant de taules curulles de tapes estupendes adquirides a les parades. Ens vam plantejar si una iniciativa així funcionaria en una ciutat com Girona. Funcionaria? El que és clar que hi té bona acollida és el menjar sushi. Els que som devots d’aquest tipus de gastronomia disposem d’uns quants locals que s’hi dediquen, amb més o menys glamur i amb qualitats i preus molt diversos.

Fa poques setmanes una cadena que triomfa a Platja d’Aro acaba d’aterrar a tocar de la plaça del Vi, i en breu una altra que brilla a Barcelona, al far de Sant Sebastià i al port de Sant Feliu de Guíxols obrirà nova seu molt a prop del centre cultural la Mercè. No, jo és que no soc de sushi, diuen els que prefereixen sucar pa en el plat d’ànec amb salsafins o de mandonguilles amb sípia. Però t’agrada l’arròs? Sí. I el salmó? Sí. L’alvocat, el llagostí, la crema de formatge, la ceba caramel·litzada? Sí, però el sushi no. Nyé. Són un tipus de persones.

Els orígens ancestrals del sushi se situen a la Xina abans que al Japó. Ignoro com es va introduir a Girona, però no puc evitar pensar en el Gran Muralla del carrer Eiximenis. Qui no ha tingut una adolescència i joventut de pan chino, chop suey i arroz tres delicias? El restaurant va obrir les portes el 1982 a Roses i el 1984 a Girona. En el seu web tracten del sushi i l’harmonia d’aliments en què es fonamenta. D’una banda, hi ha els aliments yin (femenins), que són tendres i rics en aigua, com les fruites i les verdures, i tenen un efecte refrescant que humiteja el cos. Són expansius, lleugers, freds i difusos. I després hi ha els aliments yang (masculins), que tendeixen a ser els més alts en calories i inclouen els plats fregits, especiats i a base de carns. Serveixen per reescalfar. Són compactes, densos, pesats i calents. És qüestió de fer combinacions que assoleixin l’equilibri, de colors, de gustos, de temperatures, de consistències. Elles, refrescants. Ells, escalfadors. La saviesa xinesa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia