Opinió

opinió

El cafè diari

La lectura és un hàbit que ofereix un gran nombre de beneficis

Un dels meus plaers des de fa molts anys ha estat anar a fer el tallat al bar a primera hora del matí amb els diaris d’acompanyants a la taula. El sabor de la lectura es dilueix amb el del cafè i tot plegat suma valor i es pot fer l’arrencada del dia amb nous coneixements i amb consciència de quina és la realitat que ens envolta. En la darrera etapa laboral de teletreball el bar proper on visc s’havia convertit per a mi en la seu de trobada amb la premsa i en el punt d’inici de la jornada. La pandèmia ho va capgirar tot. Els diaris, sota la condemna de ser possibles transmissors de virus (de la mateixa manera que la resta d’objectes), van desaparèixer de les estanteries de la restauració i després de la pitjor època de confinaments i tancaments alguns establiments no els han recuperat.

En un principi els que formen part d’aquest darrer grup donaven l’argument de la pandèmia, però ara ja no n’hi ha, d’argument. Al bar que hi ha al costat de casa meva (l’únic que tenim a prop uns centenars de veïns) ja no n’hi ha, de diaris. I com aquest establiments tampoc d’altres, que han deixat sense vida aquesta pràctica tan constructiva de molta gent, que aprofitava l’estona del cafè per llegir i posar-se al dia de l’actualitat informativa.

És cert que en l’època d’internet les informacions es poden buscar de manera digital, però penso que no és el mateix. No és només el fet de tocar paper, poder anar endavant i enrere amb les pàgines en tota la seva amplitud, llegir els detalls dels reportatges; és també socialitzar. Els que buscàvem diaris al matí ens coneixíem, els intercanviàvem entre taules i fins i tot a vegades conversàvem sobre els textos llegits.

La lectura és un hàbit que ofereix un gran nombre de beneficis i un enriquiment personal, i la lectura pausada de diaris aporta la possibilitat d’informar-nos més enllà dels flaixos dels titulars. Si es llegeix més d’un diari (cosa que vegades passa mentre es fa un cafè al bar) hi ha la possibilitat del contrast, d’assaborir les opinions dels articulistes, de fer-les nostres o de ser crítics. Defenso aquesta lectura en paper i que els bars de casa nostra siguin conscients de la importància de potenciar-la entre els seus clients, com a valor cultural i de socialització. Per mi, i per molta gent, el cafè amb diari és molt més que un cafè.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia