Opinió

opinió

El compromís continua

El motor vital de Sebas Parra va ser l’educació popular

Fa una setmana exacta de la mort de Sebas Parra. Va ser just l’endemà d’un acte de l’Agenda Llatinoamericana Mundial a la Fundació Valvi de Girona en què els assistents havíem pogut escoltar la que ha acabat sent la seva última intervenció en públic. Així, un dia abans de morir, i a través d’un escric que va llegir l’amic Manel Mesquita, en Sebas s’excusava per no poder ser a la trobada on se l’homenatjava, un agraïment compartit amb Jaume Soler, Joan Surroca, Núria Ribas, i jo mateixa com a periodista d’aquest diari. Un acte de reconeixement a la seva tenacitat i coherència en la defensa de les grans causes de l’agenda impulsada per Pere Casaldàliga: la pau, la solidaritat, la igualtat... la lluita, en definitiva, per un món millor per a tothom. “Entenc aquest reconeixement com un gest coral i participatiu propi de l’educació popular que genera i alimenta l’Agenda des del primer dia fins aquesta del 2023. Vull dir que, a casa nostra, des d’un primer Jordi Planas –educador-motor sempre–, a l’actual Jordi Pujadas, també arbucienc, passant pels Delàs, Mancebos i tantes i tants que han fet, refet i divulgat l’Agenda, els calendaris i materials didàctics, tenim moltíssima gent anònima que ens ha ajudat a poder reconduir la vida amb la certesa que cap esforç no cau en terra eixorca, que ens diu el poeta”.

Són les paraules que va deixar escrites en Sebas i que apunten directament cap a allò que va ser el seu motor vital: l’educació popular. Aquest manxec-saltenc-eugenienc ens deixa un enorme llegat pedagògic i solidari, i sobretot una gran petjada humana. Recordo les converses que teníem en el primer consell de redacció de les pàgines de solidaritat i cooperació que aquest diari va impulsar els anys noranta en el marc de la campanya pel 0,7%. Entre discussions sobre disseny gràfic i sobre les diferències entre informació i opinió, ell i els altres companys de la Coordinadora d’ONG Solidàries em van fer un màster impagable del que significa el compromís. Gràcies a ells vaig poder entrevistar persones anònimes però que es converteixen en referents immediats quan hi parles. Defensors dels drets humans a l’Amèrica Llatina, mares de Srebrenica, activistes sahrauís, educadors i sensibilitzadors d’aquí i d’allà... Exemples, com el mateix Sebas, que cap esforç és inútil i que no ens podem permetre deixar de creure en les voluntats transformadores.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia