Tribuna
Donar suport a les fundacions
“El suport representa uns ingressos vitals per tirar endavant projectes i és molt important per donar continuïtat a aquestes entitats
Les fundacions són entitats sense ànim de lucre que realitzen activitats a favor de la societat. Aquesta és la diferència amb altres entitats sense ànim de lucre, com són les associacions, que generalment realitzen activitats a favor dels seus associats o socis. Les fundacions es financen generalment amb el suport del sector públic, però a partir de la crisi econòmica cada cop són més les fundacions, igual que moltes altres organitzacions (ONG), que necessiten captar fons del sector privat per poder tirar endavant els seus projectes. Ajudar aquestes entitats és una manera de retornar a la societat allò que ens ha donat.
Les formes de col·laborar són diverses. A escala particular, a part de participar en els esdeveniments i campanyes solidàries que organitzin aquestes entitats (curses, actes, concerts, sopars...), es pot fer un donatiu puntual, fer-se voluntari, o fer una aportació en espècies o serveis. Però la millor manera de donar suport és aportant periòdicament una quantitat de diners, és el que anomenem “socis” (en el cas d’una associació), o “amics” (en el cas d’una fundació). En l’àmbit empresarial, a banda de les aportacions en espècies o de serveis, i de les donacions econòmiques puntuals o recurrents, existeixen moltes maneres de col·laborar. Tantes com una empresa vulgui. Per exemple, es pot implicar tot l’equip, fent un arrodoniment solidari de la nòmina en favor d’una fundació, compartint així empresa i personal un compromís social. També resulta molt efectiu organitzar esdeveniments solidaris o oferir regals d’empresa en favor d’una causa o entitat per obsequiar clients i proveïdors. Tant en un cas com en l’altre hi ha desgravacions fiscals. En les aportacions a títol personal hi ha una desgravació del 75% dels primers 150 euros aportats i del 30% de la resta, que s’augmenta al 35% si aquesta aportació es fa durant tres anys consecutius a la mateixa entitat. En el cas de les empreses, hi ha una desgravació del 30% de l’import en l’impost de societats, que també passa al 40% si aquesta aportació és recurrent durant tres anys.
A part dels possibles beneficis fiscals, el que és important del fet de col·laborar amb aquestes entitats és la satisfacció personal que et dona contribuir a la millora dels problemes de la societat. El sentiment de compromís amb la societat fa que hi hagi cada vegada més persones que s’impliquin en aquestes entitats. També moltes empreses, molts cops dins les polítiques de RSC (responsabilitat social corporativa) veuen en aquestes actuacions una forma de millorar la seva imatge, a través de la seva implicació en la societat. En els moments actuals, d’incertesa econòmica i social, cada cop és més evident que cal ajudar aquestes entitats. Un exemple d’aquesta necessitat i activitat de captació de fons privats és la que està portant a terme la Fundació SERGI de Girona. Aquesta entitat, amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida de les persones amb dificultats socials, treballa des de fa més de 40 anys amb diferents programes, com són l’habitatge social, per facilitar l’accés i el manteniment de l’habitatge a famílies amb risc d’exclusió; l’educació, per afavorir l’èxit educatiu d’aquelles persones de major vulnerabilitat, i la participació i ciutadania, per afavorir l’acollida i la inclusió de tota la ciutadania.
Per tal d’aconseguir fons privats per poder tirar endavant els seus projectes, realitza diferents campanyes, com per exemple, des de l’àrea d’habitatge social, s’han realitzat diverses campanyes per aconseguir pisos buits i destinar-los a lloguer social, o d’altres per fer front a lloguers i subministraments de famílies que no poden assumir les despeses bàsiques del seu habitatge. Des de l’àrea d’educació, es realitza anualment una campanya de microbeques per donar oportunitats educatives a joves de més de 16 anys en risc d’exclusió social. Amb la implicació d’altres entitats gironines, s’han realitzat també accions de mecenatge i sensibilització, tals com l’arrodoniment del preu de la compra amb els Supermercats Valvi, destinats al projecte de Dones supervivents a la violència masclista, o la que recentment ha organitzat l’Espai Gironès com a campanya de Nadal, de la qual ha ofert destinar la recaptació del Circuit Solidari en favor de la Fundació SERGI, amb la finalitat d’ajudar els joves en risc d’exclusió social.
Actualment també s’està realitzant una campanya de captació d’amics de SERGI, per tal de donar suport a l’entitat, en allò que es consideri més convenient. Aquest suport és molt important, per donar continuïtat a aquestes entitats, ja que representen uns ingressos vitals per tirar endavant els seus projectes. Us animo a sumar-vos-hi. Jo ja en soc amiga!