Opinió

A la tres

Violadors al carrer

“Protecció de les víctimes. Quines víctimes? No ho són pas totes les dones que poden ser violades?

La notícia és molt recent i fa feredat. La setmana passada, un violador que estava a la presó de Lleida i que acumula multitud d’antecedents va sortir al carrer malgrat, i aquí ve la part que més indigna, l’alerta que presenta un elevat risc de reincidència. Cada cop que ha quedat lliure, ha violat una o més dones. Aquest cop, ha estat una interpretació de la llei del “només sí és sí” el que ha avançat la seva sortida. És aterridor saber que ara mateix hi ha una, o dues, o ves a saber quantes dones que tenen números de ser violades per aquest energumen. No és el primer depredador sexual que veu escurçada la pena arran de la nova llei. Ni serà l’últim, pel que es va veient, mentre no es corregeixi el text. El cas de Lleida ha tornat a situar tots els focus en les incongruències a què ha donat peu la nova llei i, un cop més, ha esdevingut una arma de primer nivell per atacar els seus impulsors. Parlem de la ficada de pota i s’està oblidant abordar la qüestió que més ens hauria de preocupar i que no està resolta: com s’ha d’actuar amb els violadors que han complert la pena i no estan rehabilitats? L’atacant de Lleida, sense la llei del “només sí i sí”, hauria suposat el mateix perill, però un temps més tard. Abans d’ell, hi ha hagut casos idèntics. El 2018, el violador de la Verneda va sortir al carrer tot i que Institucions Penitenciàries considerava que no estava curat. El mateix avís l’hem sentit amb el violador de la Vall d’Hebron, el segon de l’Eixample...

Ens volen tranquil·litzar adoptant mecanismes especials de protecció a les víctimes. A quines víctimes? No ho són pas totes les dones que corren el perill de caure a les seves urpes? Revisar la llei és urgent, però encara ho és més anar fins al fons del problema, un cop està més que comprovat que els programes d’intervenció per a agressions sexuals i els tractaments farmacològics d’inhibició sexual no sempre funcionen perquè ni tan sols són obligatoris. Si la solució fos senzilla, ja estaria sobre la taula. Però un primer pas seria apuntar realment al centre de la diana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia