Opinió

mirades

Jordi Grau

A la recerca d’un bisbe per a Girona

Quinze mesos després de la mort de Francesc Pardo, la diòcesi continua sense bisbe i els fidels s’inquieten

El 26 de juny de fa dos anys, el bisbe Francesc Pardo va fer 75 anys i va presentar la preceptiva renúncia al papa de Roma. Tot indicava que el relleu no seria ràpid i que el bisbe Francesc continuaria molts anys al capdavant de la diòcesi. Però la salut li va jugar una mala passada i el bisbe de Torrelles de Foix, que havia estat al capdavant de la diòcesi des del 16 de juliol del 2008, aviat farà quinze anys, va morir el 31 de març de l’any passat, ja fa més de quinze mesos. Lluís Suñer és des de llavors l’administrador diocesà i guia d’un ramat que se sent acompanyat però que espera un nou bisbe. El tempo no passa al Vaticà com a la resta del món, per tant serà la cúria, el nunci o el president de la Conferència Episcopal, els que decidiran quan toca que el papa beneeixi el nomenament d’un nou pastor. Quan arribi veurem si s’ha actuat amb finezza vaticana o amb un a por ellos mesetario.

Quinze mesos sense bisbe no agraden a una part dels creients. El procés amb què s’eleva a altes instàncies una terna de noms ja es va fer, però almenys en una ocasió l’escollit va renunciar a ser bisbe. Es parlava sotto vocce del vicari general de les Carmelites Descalces, Agustí Borrell.

El cert és que no hi ha bisbe i alguns fidels temen que tornin a arribar les Fires i no hi hagi bisbe nomenat o que ja hagi pres possessió. Ara bé, el tempo vaticà és el que és i ara mateix podria haver-hi nomenament de bisbe immediat. O no. També es diu que cada nom que es publica perd les seves opcions. Se n’han publicat molts. Germinans Germinabit, un web conservador influent, va apuntar a Fidel Catalán, vicari general de Terrassa, i també a Joan Obach, vicari episcopal de Barcelona. Darrerament, ha mencionat el nom de Jordi Bertomeu i Farnós, monsenyor per la seva qualitat de capellà del papa, oficial de la Congregació de la Doctrina de la Fe. Tortosí del 1968, és l’home escollit pel papa Francesc per investigar els grans casos de pederàstia al món, el que el papa va qualificar com “la cultura de l’abús”. Bertomeu és un home discret, honest i amb gran capacitat de servei. El seu càrrec, però, li va a la contra, perquè el papa no el vol perdre al Sant Ofici. També s’han publicat com a candidats els noms de Josep Maria Turull, Enric Termes o Josep Maria Domingo. O els gironins Esteve Sureda i Joan Amich.

I a la diòcesi? Doncs es demana un bisbe “que sigui del país i que entengui el nostre poble”, en carta de 38 preveres. I darrerament ha sorgit el nom del rector del Seminari i de la Mare de Déu del Mont, mossèn Jordi Font, vicepresident de l’Institut de Litúrgia de Barcelona i professor de litúrgia de l’Institut Superior de Ciències Religioses de Girona. El doctor Font, nascut a Sant Joan les Fonts el 1958, és un especialista en escoltisme català –en va fer una tesi el 2000– i en litúrgia. Aquest cap de setmana era entrevistat al Full Parroquial. Els que el coneixen diuen que seria un gran candidat, perquè és bon comunicador, molt intel·ligent i ben preparat, humil i, sobretot, tolerant. Podria ser un gran bisbe, asseguren. El papa Francesc, el nunci i el cardenal Omella tenen la paraula. L’esperit, el temps i la cúria ho hauran de dir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia