Opinió

mirades

Jordi Grau

Eduard Bigas interpreta Josep Pla

El pintor i dibuixant de Palafrugell dialoga, amb un segle de diferència, amb el gran escriptor a la Fundació Pla

Eduard Bigas (Palafrugell, 1969) va mostrar des de la seva infantesa un talent innat pel dibuix i la pintura. Es va formar al seu poble i va mantenir una relació molt consolidada amb pintors de la vila del Peix Fregit o que s’hi havien instal·lat. Quina sort, en el procés d’aprenentatge, relacionar-se amb Modest Cuixart, Josep Martinell, Floreal Radresa, Tano Pisano i Rodolfo Candelaria. Bigas va fer la seva primera exposició individual a la sala d’art L’Artística de Girona i va exposar arreu del territori, però aviat va viatjar arreu del món i va viure uns mesos a Sidney i Nova York, que el van inspirar per fer una sèrie de dibuixos que va exposar el 2013 a la mostra Carving Metropolis a la Galerie Kuchling de Berlín, ciutat on es va instal·lar i on viu. A Berlín, on té el centre de la seva vida personal i artística, continua trobant inspiració en el món dels viatges. Tot i els anys d’estada a l’estranger, va continuar el seu contacte amb Catalunya i va participar en exposicions col·lectives a la Casa Elizalde de Barcelona i a la Fundació Cuixart. Però el cert és que no ha tingut el reconeixement que es mereix a casa nostra i que ara li atorguen. És per aquest motiu que l’Ajuntament de Palafrugell va decidir tirar endavant l’Any Bigas i va encarregar-ne la coordinació al Grup Bonart. Dins aquest Any, hi ha diverses exposicions a la Fundació Vila Casas, a la Fundació Lluís Coromina, a la Fundació Josep Pla, al Museu del Suro, a la Fundació Cuixart i també als cinemes Truffaut de Girona.

El darrer dia del mes de juny es va inaugurar a la Fundació Josep Pla la mostra Ressonàncies europees: Eduard Bigas evoca Josep Pla”, una mostra que es pot visitar fins al 4 de gener de 2024. Es mostren una sèrie de peces d’Eduard Bigas, lector de Josep Pla, inspirades en la lectura de la seva obra i creades específicament per a aquesta mostra. Berlín és el nexe d’unió. Josep Pla va arribar-hi com a corresponsal de La Publicitat el 1923, i des de la seva tribuna va exposar l’escenari europeu que s’organitzava després de la Gran Guerra i va avançar alguna de les coses que ens portarien a la Segona Guerra Mundial. Amb les seves estades a França, Itàlia, Alemanya, Regne Unit i Rússia, Josep Pla va descriure per als catalans la realitat que s’hi vivia: inflació, crispació i auge dels populismes. I va anunciar l’arribada de Mussolini a Itàlia i Hitler a Alemanya. A partir d’aquestes lectures Eduard Bigas contempla l’actual escenari europeu i el que veu el porta a Pla.

Els seus dibuixos transmeten la mirada planiana. Són les impressions dels dos palafrugellencs, un amb les seves frases i l’altre mitjançant el llapis i el pinzell. Un diàleg entre literatura i arts plàstiques, una mirada sobre el present des del passat, una manera de rellegir la història de fa un segle perquè ens expliqui el moment actual. Aquesta exposició, que tindrà visites guiades el 3 d’agost, el 15 de setembre i el 4 de gener, serveix per reivindicar la figura i l’obra d’Eduard Bigas i la seva relació amb Pla. Ricard Planas, coordinador de l’Any, ho té clar: “La importància simbòlica d’aquesta relació de present i passat és el lligam entre l’artista contemporani i un escriptor que essent clàssic continua essent, un segle després, contemporani”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia